środa, 14 sierpnia 2013

Szybkie spaghetti z sosem pomidorowym i mięsnymi kuleczkami

Nareszcie! Po długiej nieobecności wracamy :) Miejmy nadzieję, że od dzisiaj posty będą pojawiać się regularnie. Dzisiaj mamy dla Was prosty makaron, który według mnie jest idealną propozycją na letnie, leniwe dni. Dziękuję mamie za uchylenie rąbka tajemnicy i zdradzenie przepisu :) Tyle od nas, a teraz przepis. Do dzieła!

Składniki (dla 4-5 osób):

  • 3 dojrzałe pomidory
  • 2 puszki pomidorów
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 0,5 kg mięsa mielonego (my użyliśmy mięsa wołowo-wieprzowego)
  • 1 jajko
  • makaron spaghetti
  • łyżka bułki tartej
  • sól, pieprz, suszone chilli, ostra papryka w proszku cukier, tymianek i świeża bazylia
  • olej do smażenia

Gotujemy makaron. Cebulę siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę. W misce wyrabiamy mięso podobnie jak na mielone- dorzucamy cebulę (tylko połowę, resztę zużyjemy do sosu), ząbek czosnku, bułkę tartą i doprawiamy solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni przesmażamy pozostałą cebulę i czosnek (czekamy aż się zeszklą), a następnie dodajemy pokrojone w kostkę świeże pomidory. Czekamy aż puszczą sok, zmiękną i dorzucamy pomidory z puszki. Gotujemy ok. 5 minut na średnim ogniu, doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną cukru, chilli, papryką i sporą ilością tymianku. Następnie blendujemy sos, ale niezbyt dokładnie- chcemy by kawałki pomidorów były wyczuwalne. Z mięsa mielonego formujemy niewielkie kuleczki i wrzucamy do gotującego się sosu. Gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut, dodając w międzyczasie porwane listki świeżej bazylii. Podajemy z makaronem ugotowanym al dente (sos można wymieszać z makaronem, jednak my wyłożyliśmy sos na makaron na talerzu, aby nie uszkodzić misternie lepionych klopsików :)).
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz