Składniki (dla 2 osób):
- 2 spore papryki czerwone
- filiżanka kuskusu
- 1 pierś z kurczaka
- 1 duży pomidor
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 1 mozzarella
- świeże zioła: tymianek, bazylia i natka pietruszki
- oliwa do smażenia
- sól, pieprz, curry, czosnek granulowany
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekaną cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Czekamy aż się zeszklą. Pierś kroimy w niewielką kostkę, przyprawiamy curry, czosnkiem i pieprzem i dodajemy do cebuli z czosnkiem. Przesmażamy chwilę i dodajemy pokrojonego w kosteczkę pomidora. Kuskusa przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu i przekładamy na patelnię do reszty składników. Dodajemy świeże zioła i porwaną na małe kawałki mozzarellę, wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Z papryki odcinamy górę z ogonkiem i usuwamy gniazdo nasienne, a następnie nadziewamy farszem. Na wierzchu układamy kawałki sera. Nadziane papryki umieszczamy w naczyniu do zapiekania i podlewamy na ok. 1cm wodą. Pieczemy w 200 stopniach przez około 40 minut.
Smacznego!
Pychota:)
OdpowiedzUsuń