czwartek, 2 sierpnia 2012

Spaghetti z tuńczykiem z białym sosem

Danie z serii tych wybitnie banalnych... Przygotowanie trwa tyle, co ugotowanie makaronu a składniki są tanie i łatwo dostępne- czego chcieć więcej?  Danie idealne na upalne, leniwe dni :)


Składniki (dla 4 osób):

  • makaron spaghetti (ok. 400 g)
  • 3 puszki tuńczyka- 2 w wodzie, 1 w oleju
  • duża śmietana 18%
  • duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa do smażenia
  • sól, pieprz, opcjonalnie chilli, papryka ostra lub pieprz cayenne

Gotujemy makaron al dente. Rozgrzewamy patelnię, wylewamy na nią olej z tuńczyka i dodajemy oliwy. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy i przesmażamy.




Gdy cebula z czosnkiem ładnie się zrumienią dodajemy tuńczyka i podsmażamy kilka minut na średnim ogniu. Nie dopuszczamy jednak, żeby całkiem wysechł. 



Następnie dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy. Kiedy składniki sosu są ze sobą dobrze połączone, wrzucamy makaron i obracamy tak, by otoczył się w sosie. Uwaga! Makaronu przed wrzuceniem nie trzeba odsączać z wody bardzo dokładnie. Danie gotowe! :)


Smacznego!





3 komentarze:

  1. Tym daniem w naszej kuchni zajmuje się mój narzeczony. Jednak dzisiaj ma wychodne, a u mnie babski wieczór i zamierzam zaraz je zaserwować. My zawsze do sosu na samym końcu dodajemy jeszcze bardzo dużo natki pietruszki grubo krojonej! Pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha.Moje dzieciaki I mąż zachwyceni.Ja ròwnież, oni najedzeni a ja nie stoje godzinami przy garach.Dziekuje za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  3. do tych wszystkich składników dodaję jeszcze pokrojonego w drobną kosteczkę kabaczka
    (cukinię).fajnie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń