Składniki (dla 4 osób):
- makaron spaghetti (ok. 400 g)
- 3 puszki tuńczyka- 2 w wodzie, 1 w oleju
- duża śmietana 18%
- duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- oliwa do smażenia
- sól, pieprz, opcjonalnie chilli, papryka ostra lub pieprz cayenne
Gotujemy makaron al dente. Rozgrzewamy patelnię, wylewamy na nią olej z tuńczyka i dodajemy oliwy. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy i przesmażamy.
Gdy cebula z czosnkiem ładnie się zrumienią dodajemy tuńczyka i podsmażamy kilka minut na średnim ogniu. Nie dopuszczamy jednak, żeby całkiem wysechł.
Następnie dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy. Kiedy składniki sosu są ze sobą dobrze połączone, wrzucamy makaron i obracamy tak, by otoczył się w sosie. Uwaga! Makaronu przed wrzuceniem nie trzeba odsączać z wody bardzo dokładnie. Danie gotowe! :)
Smacznego!
Tym daniem w naszej kuchni zajmuje się mój narzeczony. Jednak dzisiaj ma wychodne, a u mnie babski wieczór i zamierzam zaraz je zaserwować. My zawsze do sosu na samym końcu dodajemy jeszcze bardzo dużo natki pietruszki grubo krojonej! Pyszne:)
OdpowiedzUsuńPycha.Moje dzieciaki I mąż zachwyceni.Ja ròwnież, oni najedzeni a ja nie stoje godzinami przy garach.Dziekuje za przepis.
OdpowiedzUsuńdo tych wszystkich składników dodaję jeszcze pokrojonego w drobną kosteczkę kabaczka
OdpowiedzUsuń(cukinię).fajnie smakuje :)