Składniki (dla 2 osób):
- 2 spore bułki (ja użyłam ciabatty)
- 2 jajka
- szpinak mrożony w liściach- 4 kostki (świeży będzie dużo, dużo lepszy)
- sól, pieprz, płatki suszonego chilli
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki śmietany
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- plasterki camemberta, mozzarelli lub starty żółty ser
- łyżeczka masła
Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni. Bułki ścinamy z wierzchu i wydrążamy środki.
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy bloczki szpinaku i przykrywamy pokrywką. Jak już się rozmrozi dodajemy przeciśnięty czosnek, sól i pieprz do smaku. Mieszamy, pozostawiamy na 2 minuty na ogniu, po czym przekładamy do bułek. Układamy szpinak tak, aby powstał dołek, do którego wbijamy jajko. Na szpinak wkładamy odrobinę śmietany, a jajko przyprawiamy solą, pieprzem i płatkami chilli. Na jajko kładziemy ser i wkładamy bułki do piekarnika.
Pieczemy aż do momentu kiedy zetnie się białko, gotowe bułeczki ozdabiamy szczypiorkiem i odrobiną masła. Gotowe!
swietny i do tego pyszny pomysl na sniadanie :)
OdpowiedzUsuńPycha, polecam wszystkim :)
OdpowiedzUsuńDziś go przetestuję :) praktyczny,prosty przepis. Dodalbym do szpinaku plaster bekonu :)
OdpowiedzUsuń