niedziela, 2 września 2012

Śniadanie na każdy dzień tygodnia: Jajko w bułce ze szpinakiem

Prościutki przepis na śniadanie, które jest miłą alternatywą dla kanapek i omletów. Świetnie sprawdza się też jako kolacja :)

Składniki (dla 2 osób):

  • 2 spore bułki (ja użyłam ciabatty)
  • 2 jajka
  • szpinak mrożony w liściach- 4 kostki (świeży będzie dużo, dużo lepszy)
  • sól, pieprz, płatki suszonego chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki śmietany 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • plasterki camemberta, mozzarelli lub starty żółty ser
  • łyżeczka masła

Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni. Bułki ścinamy z wierzchu i wydrążamy środki. 



Na rozgrzaną oliwę wrzucamy bloczki szpinaku i przykrywamy pokrywką. Jak już się rozmrozi dodajemy przeciśnięty czosnek, sól i pieprz do smaku. Mieszamy, pozostawiamy na 2 minuty na ogniu, po czym przekładamy do bułek. Układamy szpinak tak, aby powstał dołek, do którego wbijamy jajko. Na szpinak wkładamy odrobinę śmietany, a jajko przyprawiamy solą, pieprzem i płatkami chilli. Na jajko kładziemy ser i wkładamy bułki do piekarnika.



 Pieczemy aż do momentu kiedy zetnie się białko, gotowe bułeczki ozdabiamy szczypiorkiem i odrobiną masła. Gotowe!

Smacznego!



3 komentarze:

  1. swietny i do tego pyszny pomysl na sniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha, polecam wszystkim :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziś go przetestuję :) praktyczny,prosty przepis. Dodalbym do szpinaku plaster bekonu :)

    OdpowiedzUsuń