Składniki ( użyliśmy formy tortowej o średnicy 22 cm):
- ciasto:
- paczka ciastek owsianych bez czekolady
- 4 pełne łyżki masła orzechowego
- 2 łyżki miękkiego masła
- pół tabliczki startej, mlecznej czekolady
- masa serowa:
- 0,5 kg mielonego sera
- 3 jajka
- pół tabliczki startej, białej czekolady
- cukier waniliowy
- 100/150g cukru pudru
- polewa karmelowa
- 200ml śmietanki 30%
- 5 łyżek brązowego cukru
- garść solonych orzeszków ziemnych
Ciasteczka miażdżymy, dodajemy masło orzechowe, zwykłe masło i czekoladę. Wszystko ze sobą dokładnie mieszamy ( spód ma być zwarty ale nie kleisty, nie może też się rozpadać). Wylepiamy dno formy, lekko podklejamy też boki- formę najlepiej wysmarować masłem lub margaryną i oprószyć mąką.
Spód wkładamy do lodówki na czas przygotowywania masy. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, a żółtka, cukier waniliowy, cukier puder i czekoladę miksujemy z serem. Następnie delikatnie łączymy pianę z masą ( masa ma być odrobinę bardziej słodka niż w przypadku klasycznego sernika). Serową masę wylewamy na ciasteczkowy spód i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 1,5h ( wbita w ciasto wykałaczka po wyciągnięciu musi być sucha).
Na upieczonym i przestudzonym cieście układamy orzeszki i wylewamy karmel ( do podgrzanej śmietanki, wsypujemy cukier i często mieszając, czekamy aż zgęstnieje).
Smacznego!
ja serniki lubię, w takiej wersji brzmi niezwykle kusząco :)
OdpowiedzUsuńjaki apetyczny
OdpowiedzUsuńjak słodko , wow ! pysznie !
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo zachęcająco!:) Musi być pycha:)
OdpowiedzUsuńJest pycha! ;) A spód z ciasteczek owsianych i masła orzechowego om nom nom! :)
OdpowiedzUsuńdużo roboty i kalorii, ale kto by się tym przejmował jak widzi się takie cudo :)
OdpowiedzUsuń