wtorek, 25 września 2012

Tarta z waniliowym kremem, gruszkami i czekoladą

Do upieczenia tego ciasta zainspirowała mnie Anulla z Fabryki pomysłów. Jak tylko zobaczyłam ten przepis wiedziałam, że sama zrobię  coś takiego. Postanowiłam troszeczkę zmodyfikować przepis i tak powstała moja wersja tarty z gruszkami i czekoladą. 

Składniki (forma o średnicy 24cm):
    
      -ciasto:
  • 20 dag mąki
  • 15 dag margaryny
  • 2 żółtka
  • cukier z prawdziwą wanilią (opakowanie 10g)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
     -krem:
  • szklanka mleka
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki mąki

     -3 gruszki, 3 paski mlecznej czekolady i 2 gorzkiej



Zaczynamy od wyrobienia ciasta. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i ugniatamy. Ciasto dzielimy na 3 części. Jedną z nich wkładamy do zamrażalnika, a pozostałymi wyklejamy formę. 



Spód ciasta zapiekamy przez 15 minut w 180°. W tym czasie przygotujemy krem. Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy resztę składników i stawiamy na średnim ogniu. Krem ten należy ciągle mieszać, żeby nie powstały grudki. Na podpieczony spód wykładamy krem, na nim układamy pokrojone w plasterki gruszki.


Owoce posypujemy startą czekoladą (ja ścinam nożem wiórki czekoladowe, bo tarcie czekolady kończy się tragicznie dla moich paznokci), a na koniec ścieramy zamrożone ciasto na grubych oczkach.





 Pieczemy około 35minut w 180°.

Smacznego!




2 komentarze:

  1. cieszę się, że Cię zainspirowałam:)ciasto wygląda boskie:) fajny pomysł z tym kremem:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem w 3 klasie gimnazjum i przeczytałam wasz przepis , a potem w nocy śniły mi się dziwne rzeczy. Poszłam do Pani Pedagog i opowiedziałam jej moje sny, a ona dziwnie się popatrzyła i powiedziała żebym więcej nie szukała w necie przepisów na rurki z kremem, eklerki z budyniem i ciasta z bitą śmietaną... Co o tym sądzicie?

    OdpowiedzUsuń