Składniki (forma o średnicy 24cm):
-ciasto:
- 20 dag mąki
- 15 dag margaryny
- 2 żółtka
- cukier z prawdziwą wanilią (opakowanie 10g)
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
-krem:
- szklanka mleka
- 2 żółtka
- 2 łyżki cukru
- cukier waniliowy
- 2 łyżki mąki
-3 gruszki, 3 paski mlecznej czekolady i 2 gorzkiej
Zaczynamy od wyrobienia ciasta. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i ugniatamy. Ciasto dzielimy na 3 części. Jedną z nich wkładamy do zamrażalnika, a pozostałymi wyklejamy formę.
Spód ciasta zapiekamy przez 15 minut w 180°. W tym czasie przygotujemy krem. Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy resztę składników i stawiamy na średnim ogniu. Krem ten należy ciągle mieszać, żeby nie powstały grudki. Na podpieczony spód wykładamy krem, na nim układamy pokrojone w plasterki gruszki.
Owoce posypujemy startą czekoladą (ja ścinam nożem wiórki czekoladowe, bo tarcie czekolady kończy się tragicznie dla moich paznokci), a na koniec ścieramy zamrożone ciasto na grubych oczkach.
Pieczemy około 35minut w 180°.
Smacznego!
cieszę się, że Cię zainspirowałam:)ciasto wygląda boskie:) fajny pomysł z tym kremem:)
OdpowiedzUsuńJestem w 3 klasie gimnazjum i przeczytałam wasz przepis , a potem w nocy śniły mi się dziwne rzeczy. Poszłam do Pani Pedagog i opowiedziałam jej moje sny, a ona dziwnie się popatrzyła i powiedziała żebym więcej nie szukała w necie przepisów na rurki z kremem, eklerki z budyniem i ciasta z bitą śmietaną... Co o tym sądzicie?
OdpowiedzUsuń