Składniki (dla 2 osób):
- 100 g makaronu tagliatelle ( my użyłyśmy makaronu szpinakowego)
- 20 dag dużych krewetek (u nas świeże, gotowane)
- 1/2 sporej papryczki chilli
- 100 ml białego półwytrawnego wina (krewetki mają w nim delikatnie pływać)
- 3 ząbki czosnku
- 50g masła i łyżeczka oliwy z oliwy
- garść świeżej bazylii
- sól i pieprz
- 1/2 limonki
Makaron gotujemy al dente. Na rozgrzanym maśle z dodatkiem oliwy smażymy posiekany czosnek i chilli. Dodajemy obrane krewetki i smażymy po 3 minuty z każdej strony, po czym dodajemy wino. Gdy alkohol odparuje, dodajemy makaron i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Makaron podajemy z posiekaną bazylią i skrapiamy sokiem z limonki.
Smacznego!
Ponieważ to kobiety przygotowały to danie i kobiety były zachwycone efektem dołączamy do akcji "Kulinarny dzień kobiet" .
uwielbiam krewetki i jestem typowym makaroniarzem :D Danie wprost idealne dla mojego podniebienia!
OdpowiedzUsuńcieszę się,że nareszcie w mojej akcji wytrawne danie i to jakie pyszne, pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńcudne!:) smakowicie wygląda:)
OdpowiedzUsuń