Składniki (3-4 osoby):
- 2 kg żeberek wieprzowych
- 125 ml sosu chilli
- 90 ml brązowego cukru
- 125 ml przecieru pomidorowego
- 250 ml jasnego piwa
- 2 łyżeczki musztardy (w oryginalnym przepisie była musztarda dijon, my użyliśmy zwykłej sarepskiej)
- 2 łyżeczki sosu worcestershire
- 1 łyżeczka imbiru
- 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
- 1/2 łyżeczki soli
Żeberka porcjujemy (3 żeberka na porcję to optymalna wielkość ) i gotujemy przez ok. 45 minut na małym ogniu w lekko osolonej wodzie ( oczyszczamy z szumowiny w międzyczasie). Potem odcedzamy i odstawiamy.
W rondelku na średnim ogniu mieszamy wszystkie składniki do sosu i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez 7 minut.
Następnie mieszamy żeberka z sosem, tak aby były dokładnie nim pokryte. Wstawiamy przykryte na 8 godzin do lodówki.
Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Na wyłożonej folią aluminiową blaszce układamy żeberka i polewamy je pozostałym sosem. Pieczemy przykryte folią na środkowym poziomie piekarnika przez 40 minut. Następnie zdejmujemy folię i pieczemy przez kolejne pół godziny.
Smacznego!
W rondelku na średnim ogniu mieszamy wszystkie składniki do sosu i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez 7 minut.
Następnie mieszamy żeberka z sosem, tak aby były dokładnie nim pokryte. Wstawiamy przykryte na 8 godzin do lodówki.
Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Na wyłożonej folią aluminiową blaszce układamy żeberka i polewamy je pozostałym sosem. Pieczemy przykryte folią na środkowym poziomie piekarnika przez 40 minut. Następnie zdejmujemy folię i pieczemy przez kolejne pół godziny.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz