Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków+ 2 sztuki
- 2 jajka
- 0,5 kg boczku wędzonego
- 2 średniej wielkości cebule
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek
1,5 kg ziemniaków trzemy na tarce tak, jak na placki ziemniaczane. W tym czasie 2 sztuki gotujemy, a kiedy dojdą, również przecieramy. Jeśli ziemniaki są wodniste, odlewamy nadmiar wody. Do masy dodajemy jajka, sól, pieprz, majeranek.
Boczek kroimy w grube plastry, a następnie na paseczki i podsmażamy. Kiedy boczek się rumieni, dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i przesmażamy, aż cebula zmięknie, przestanie być surowa.
Odstawiamy na kilka chwil, żeby lekko przestygło, po czym dodajemy do masy i dokładnie mieszamy.
Foremkę (świetnie nadaje się zwykła keksówka) smarujemy tłuszczem i wykładamy masę. Wkładamy ją do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i czekamy około godziny. Z wierzchu babka musi się mocno zrumienić. Po tym czasie jest gotowa!
Kroimy ją w plastry, układamy na talerzu i polewamy sosem. Może to być sos pieczeniowy, grzybowy, czy jaki nam się tylko wymyśli. Z keczupem też będzie dobra.
Smacznego!
Można podawać ją także na zimno lub odgrzewać na patelni pokrojoną w plastry.
Wygląda super, idealna na taką pogodę:)
OdpowiedzUsuńBabka była pyszna, dziękujemy za poczęstunek! :)
OdpowiedzUsuńod dawna babka już za mną chodzi!:) zapraszam do siebie:)
OdpowiedzUsuńBaby, ach te baby, człek by je łyżkami jadł (śpiewał Połomski). A ja to nawet i widelcem. Pychota :)
OdpowiedzUsuńSybadylla Krosta z Woli Dużej
z keczupem nie za bardzo ,lepiej ze śmietaną i do popicia maślanka lub zimny mleczko
OdpowiedzUsuń