piątek, 14 września 2012

Ziemniaczana babka z boczkiem

Jaki był wczorajszy dzień w Krakowie? Szary, smutny, typowo krakowsko- jesienny. Przeglądając przepisy babci trafiliśmy na coś, co pasowało do tego dnia- babkę ziemniaczaną z boczkiem. Danie tanie, proste, smaczne i miło wypełniające brzuch w dni, kiedy z domu wychodzimy tylko, jeśli musimy.

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków+ 2 sztuki
  •  2 jajka
  •  0,5 kg boczku wędzonego
  •  2 średniej wielkości cebule
  •  przyprawy: sól, pieprz, majeranek


1,5 kg ziemniaków trzemy na tarce tak, jak na placki ziemniaczane. W tym czasie 2 sztuki gotujemy, a kiedy dojdą, również przecieramy. Jeśli ziemniaki są wodniste, odlewamy nadmiar wody. Do masy dodajemy jajka, sól, pieprz, majeranek.




Boczek kroimy w grube plastry, a następnie na paseczki i podsmażamy. Kiedy boczek się rumieni, dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i przesmażamy, aż cebula zmięknie, przestanie być surowa.





Odstawiamy na kilka chwil, żeby lekko przestygło, po czym dodajemy do masy i dokładnie mieszamy.




Foremkę (świetnie nadaje się zwykła keksówka) smarujemy tłuszczem i wykładamy masę. Wkładamy ją do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i czekamy około godziny. Z wierzchu babka musi się mocno zrumienić. Po tym czasie jest gotowa!




Kroimy ją w plastry, układamy na talerzu i polewamy sosem. Może to być sos pieczeniowy, grzybowy, czy jaki nam się tylko wymyśli. Z keczupem też będzie dobra. 

Smacznego!



Można podawać ją także na zimno lub odgrzewać na patelni pokrojoną w plastry.

5 komentarzy:

  1. Wygląda super, idealna na taką pogodę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Babka była pyszna, dziękujemy za poczęstunek! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. od dawna babka już za mną chodzi!:) zapraszam do siebie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Baby, ach te baby, człek by je łyżkami jadł (śpiewał Połomski). A ja to nawet i widelcem. Pychota :)
    Sybadylla Krosta z Woli Dużej

    OdpowiedzUsuń
  5. z keczupem nie za bardzo ,lepiej ze śmietaną i do popicia maślanka lub zimny mleczko

    OdpowiedzUsuń