Składniki:
- 2 litry bulionu warzywnego
- ok. 1 kg dyni
- 3 duże ziemniaki
- ząbek czosnku
- średnia cebula
- 1 łyżeczka curry
- szczypta cynamonu
- pół łyżeczki cayenne lub chilli
- łyżeczka pieprzu ziołowego
- pół łyżeczki imbiru
- sól do smaku
- 2 łyżki soku pomarańczowego
- śmietana 12%
- groszek ptysiowy
- oliwa do smażenia
Gotujemy bulion. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekany czosnek i pokrojoną w piórka cebulę. Dynię obieramy i kroimy w kostkę, podobnie ziemniaki.
Dorzucamy je do czosnku i cebuli, doprawiamy cynamonem, imbirem, curry, pieprzem cayenne, pieprzem czarnym i solą. Dodajemy sok pomarańczowy.
Dusimy ok. 5 minut i przekładamy zawartość patelni do gotującego się bulionu. Zupę gotujemy do momentu aż dynia i ziemniaki zmiękną. Następnie miksujemy wszystko blenderem na gładki krem. Krem podajemy ze śmietaną i groszkiem ptysiowym lub grzankami. Gotowe!
Smacznego!
Uwielbiam takie zupy :)
OdpowiedzUsuńDynia, to nie jest jedzenie. Tym karmi się jedzenie...
OdpowiedzUsuńAlf
Fajny przepis właśnie robię prawie podwójną porcję - wyszedł wielki gar zupy. Zapowiada się wybornie.
OdpowiedzUsuń