środa, 10 października 2012

Krem z dyni

Jesień zawitała już chyba na dobre... Dynia kojarzy mi się nieodzownie z tą porą roku. Szczerze mówiąc dyniowy krem robiliśmy pierwszy raz, ale na pewno nie ostatni. Zupa wyszła nam dość pikantna ale myślę, że to dobrze... przełamaliśmy słodko-mdły smak dyni. Do dzieła!

Składniki:
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • ok. 1 kg dyni
  • 3 duże ziemniaki
  • ząbek czosnku
  • średnia cebula
  • 1 łyżeczka curry
  • szczypta cynamonu
  • pół łyżeczki cayenne lub chilli
  • łyżeczka pieprzu ziołowego
  • pół łyżeczki imbiru
  • sól do smaku
  • 2 łyżki soku pomarańczowego
  • śmietana 12%
  • groszek ptysiowy
  • oliwa do smażenia



Gotujemy bulion. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekany czosnek i pokrojoną w piórka cebulę. Dynię obieramy i kroimy w kostkę, podobnie ziemniaki.


Dorzucamy je do czosnku i cebuli, doprawiamy cynamonem, imbirem, curry, pieprzem cayenne, pieprzem czarnym i solą. Dodajemy sok pomarańczowy. 


Dusimy ok. 5 minut i przekładamy zawartość patelni do gotującego się bulionu. Zupę gotujemy do momentu aż dynia i ziemniaki zmiękną. Następnie miksujemy wszystko blenderem na gładki krem. Krem podajemy ze śmietaną i groszkiem ptysiowym lub grzankami. Gotowe!

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Dynia, to nie jest jedzenie. Tym karmi się jedzenie...
    Alf

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny przepis właśnie robię prawie podwójną porcję - wyszedł wielki gar zupy. Zapowiada się wybornie.

    OdpowiedzUsuń