Składniki:
- środkowa część schabu (ok. 18 cm)
- 1 czerwona cebula
- 3 słodkie pomarańcze
- 1 limonka
- 12 twardych moreli (ewentualnie brzoskwinie)
- 1-2 łyżki brązowego cukru
- 1- 2 łyżki majeranku
- 50ml koniaku lub brandy
- sól, pieprz
- 2 łyżki mąki
- tłuszcz do smażenia
Schab masujemy i wygniatamy, aby się rozluźnił. Skrapiamy go sokiem z całej limonki, posypujemy solą, pieprzem i odstawiamy na 20 minut.
Następnie oprószamy mąką i osmażamy z każdej strony aż nabierze ładnego, rumianego koloru. Przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy na najmniejszym ogniu przez 45 minut. W morele przekrawamy na pół, lub ćwiartki, wyjmujemy pestki, a cebulę kroimy w drobne piórka.
Pomarańcze obieramy (najlepiej po francusku, skrawając skórkę z góry na dół), kroimy na centymetrowe plastry i usuwamy pestki. Będziemy używać tych o średnicy zbliżonej do wielkości plastrów schabu.
Schab zdejmujemy z patelni, kroimy ostrym nożem na plastry o grubości 1-1,5cm. Następnie układamy na tej samej patelni pod skosem, na przemian plaster schabu i plaster pomarańczy, kończąc schabem. Po bokach układamy morele wymieszane z cebulą. Mięso polewamy alkoholem, posypujemy cukrem i majerankiem. Nie sypcie cukru na pomarańcze, bo zrobi Wam się dżem ;) Przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez 15 minut. Gasimy płomień i odczekujemy jeszcze 5 minut. Najlepiej podawać na patelni.
Smacznego!
Ponieważ przepis jest rewelacyjny, a składniki spełniają wymagania, zgłaszamy się do konkursu. Kosmetykiem, który zainspirował nas do wykonania tego dania jest TEN :)
przepyszne, genialne!!! Zrobiłam to na proszoną kolację dla 4 osób i zabrakło!!! Mimo, że wcześniej prikuski, startery i przystawki, zupa, makaron i rizotto. Schab rozpływał się w ustach, a dodatki - boskie.
OdpowiedzUsuńGorąco polecam
Sabinka z Grudziądza