czwartek, 4 października 2012

Mocno czekoladowa tarta z malinami

Od czasu do czasu mam taki dzień, że za kawałek czekolady dałabym się pokroić :) Dlatego dzisiaj szybka i prosta tarta. Przepis pochodzi z jednego z pierwszych odcinków nowej serii "Ugotowanych". Od siebie dodałam tylko maliny.

Składniki:
- spód:

  • paczka ciastek digestive
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 100 g masła
- krem czekoladowy:
  • laska wanilii
  • 200 g śmietany 36%
  • 1,5 tabliczki czekolady (użyłam tabliczki mlecznej i pół tabliczki gorzkiej)
  • 2 jajka
  • szczypta soli
- polewa:
  • 2 łyżki śmietany 36%
  • pół tabliczki czekolady ( wymieszałam mleczną i gorzką)
  • 2 łyżki gorącej wody



Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciastka kruszymy na drobny piasek, dodajemy 3 łyżki brązowego cukru i roztopione masło. 




Ugniatamy na masę i zapiekamy 12 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. 
Laskę wanilii przekrawamy na pół i wydłubujemy końcówką noża ziarenka. Do śmietanki dodajemy ziarenka i laskę i doprowadzamy do wrzenia.



Po ściągnięciu z ognia wyciągamy laskę. Rozdrobnioną czekoladę zalewamy śmietaną z wanilią i mieszamy do powstania gładkiej masy. 



Jajka miksujemy ze szczyptą soli, dodajemy do czekoladowej masy i wylewamy na spód. Pieczemy przez 25 minut. 



Gdy ciasto ostygnie układamy na nim maliny i przygotowujemy polewę. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z wodą i ze śmietaną. Polewamy maliny i tarta gotowa :)

Smacznego!



1 komentarz:

  1. Smakuje najlepiej podawana na brzoskwiniowym puszku podbrzusza :D
    Ziutek z Grudziądza

    OdpowiedzUsuń