Składniki:
- 1 litr bulionu
- 1 kg ziemniaków
- sól, pieprz, majeranek, szczypta gałki muszkatołowej
- niewielki kawałek wędzonego boczku (ok.10 dag)
- kwaśna śmietana 18%
- szczypiorek
Ziemniaki obieramy, myjemy, czyścimy i kroimy w kostkę. Wrzucamy je do gotującego się bulionu i czekamy aż zmiękną. Po tym czasie miksujemy wszystko blenderem i doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i gałką. Na osobnej patelni podsmażamy boczek. Krem podajemy ze śmietaną, boczkiem i szczypiorkiem.
Smacznego!
Też jakoś nigdy nie robiłam kremu z ziemniaków, ale myślę, że może nawet fajnie smakować.
OdpowiedzUsuńAch ten krem! Ten krem!! Moja Andzia była zachwycona...!!!
OdpowiedzUsuńMietek z Grudziądza
Ach ten krem! Ten krem!! Moja Andzia była zachwycona...!!!
OdpowiedzUsuńMietek z Grudziądza