Składniki (dla 2 osób):
- 2 duże piersi z kurczaka
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- 100 g kiełbasy chorizo
- 6 suszonych pomidorów
- ser mozzarella
- płatki suszonego chilli
- 2 łyżki oleju
- łyżka soku z cytryny
- czosnek granulowany, papryka ostra, przyprawa do kurczaka
- 1 jajko
Chorizo i pomidory kroimy w drobną kostkę, dolewamy ok. łyżeczki oliwy spod suszonych pomidorów.
Z piersi tworzymy sakiewkę. Bardziej wypukłą stronę mięsa przekrawamy wzdłuż, a następnie od tego nacięcia poszerzamy kieszonkę na boki.
Do powstałej kieszonki upychamy (im więcej tym lepiej, nie może jednak się wysypywać) nadzienie z kiełbasy i pomidorów. Na wierzch układamy plasterki mozzarelli. Tak przygotowane mięso kładziemy na rozwiniętym płacie ciasta francuskiego i zawijamy w dowolny sposób ( my nacinamy ciasto prostopadle do krawędzi piersi i przeplatamy powstałe paseczki).
Smarujemy wierzch roztrzepanym żółtkiem. Układamy nasze piersi na blasze i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45-55 minut. Podaliśmy do tego mix sałat z pomidorem i sosem jogurtowo-ziołowym.
Smacznego!
Nigdy wcześniej nie spotkałam takiego nadzienia. Brzmi pysznie! Wygląda pyszniej, smakuje zapewne najpyszniej :) czy zamiast chorizo można użyć innej kiełbasy? Dziękuję za ten przepis!
OdpowiedzUsuńOczywiście, że można. Tak jak pisaliśmy- użyć można wszystkiego czego połączenie z kurczakiem jest sobie Pani w stanie wyobrazić :) cieszymy się, że przepis się podoba :)
OdpowiedzUsuńOj uwielbiam chorizo, mogłabym jeść co dzień, więc taka propozycja na obiad jest w sam raz dla mnie.
OdpowiedzUsuńhmmm. to ja już wiem, co jemy na obiad, jak tylko wrócę z Kielc... i nawet wiem też,kto będzie bardzo zadowolony z takiego obrotu spraw:)
OdpowiedzUsuńMąż będzie zachwycony :)
OdpowiedzUsuńlubię takie plecionki z ciasta francuskiego, fajne nadzienie:)
OdpowiedzUsuńOsobiście, najbardziej lubię piersi 75B. Ale te też są niezłe. Polecam.
OdpowiedzUsuńHeston Blumenthal
wyglada smacznie;)
OdpowiedzUsuń