Składniki:
- kawał cielęciny
- kilka suszonych grzybów
- średnia cebula
- duża śmietana 18%
- sól, pieprz
- 2-3 łyżki mąki
Grzyby połamałem na mniejsze, wrzuciłem do miseczki i zalałem niecałą szklanką wody. Moczyły się koło godzinki.
Mięso oprószyłem solą, pieprzem, mąką i zostawiłem na około 20 minut, żeby przeszło smakami.
Na patelni rozgrzałem olej i na dużym ogniu obsmażyłem mięso na złoto. Potem zdjąłem z patelni i pokroiłem na plastry.
Cebulę pokroiłem na półplasterki. Mięso ułożyłem z powrotem na patelni, wrzuciłem grzyby, wlewając pół wody, która przesiąkłą ich smakiem. Dorzuciłem cebulę i zalałem śmietaną. Dodałem szczyptę soli, zmniejszyłem ogień i przykryłem patelnię.
Teraz zaglądałem jedynie co 15- 20 minut, czy przypadkiem sos zbytnio nie odparował i mieszałem, potrząsając patelnią. W razie potrzeby, miałem jeszcze wodę spod grzybów.
Nie podaję czasu, jaki upłynie, zanim mięso będzie idealne. Ja dusiłem je około 2 godzin, co jakiś czas sprawdzając "czy już". Pod koniec, do zagęszczenia, starym sposobem użyłem skórki chleba. Dzięki temu sos nie był tak ciężki, jak w przypadku zaprawiania mąką.
Z pełną powagą mogę powiedzieć, że udało mi się. Przepis jest banalny, mięso zawsze wychodzi miękkie, a sos przypomina smak sosu babci z dzieciństwa. Serdecznie polecam!
Smacznego!
pyszny obiadek!:) sosik ma śliczny kolorek:)
OdpowiedzUsuńAch ten sos śmietanowo grzybowy pycha !!
OdpowiedzUsuńUwielbiam grzybki.
tak w ogóle to fajnego prowadzisz bloga, dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie. A bloga obserwuję sobie pozdrawiam:)
Prezentacja - niczym defekacja, ale smak chylić czoła.
OdpowiedzUsuńPolecam.
Ramsey Gordon
Dzisiaj zrobię to danie. Zastanawiam się tylko czy 2 godziny na duszenie cielęciny to nie za długo.
OdpowiedzUsuńCzy cielęcinę można przygotować dzień wcześniej, a później tylko ją podgrzać w tym sosie?
OdpowiedzUsuńTak, można :)
Usuń