Składniki ( dla 2 osób):
- 2 pstrągi
- przyprawa do ryb ( domowa mieszanka kolendry, imbiru, kurkumy, czosnku, soli, papryki słodkiej, pieprzu cayenne, bazylii i kminu rzymskiego sprawdzi się lepiej)
- 4 plasterki cytryny
- koper (2 gałązki)
- 6 łyżek masła
- folia aluminiowa
Wypatroszoną rybę dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Osypujemy przyprawą z obu stron i w środku ryby. Do środka wkładamy gałązki koperku, 2 plasterki cytryny i 2 łyżki masła. Jedną łyżkę masła kładziemy na wierzchu ryby i szczelnie zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25 minut. Po 15 minutach rozwijamy folię, aby pstrąg ładnie przypiekł się z wierzchu. Rybę podaliśmy z sałatą i pomidorem z sosem winegret i ryżem z curry. Pstrąga zostawiliśmy w folii, żeby nie stracić powstałego sosu.
Smacznego!
wspaniałe! Wspaniałe!! A jakie seksi...!!!
OdpowiedzUsuńMietek, Swornegacie 16