poniedziałek, 17 grudnia 2012

Penne z kurczakiem, chorizo i grzybami w sosie śmietanowym

Do przyrządzenia tego dania zainspirowała nas wizyta w pewnej restauracji na krakowskim Kazimierzu. Zamówiliśmy wtedy podobny makaron i powalił nas na kolana. Penne w naszej wersji jest bardzo podobne do oryginału, smakuje wybitnie i od czasu do czasu gości na naszym stole. Zachęcamy Was do spróbowania, bo naprawdę warto! 

Składniki (dla 2 osób):
  • 200 g makaronu penne
  • 1 pierś z kurczaka
  • ok. 12 cm kawałek kiełbasy chorizo (opcjonalnie inna podobna)
  • garść suszonych grzybów
  • duża śmietana 18%
  • sól, pieprz

Grzyby zalewamy wodą i pozostawiamy, żeby dobrze namokły. Gotujemy wodę na makaron. Pierś kroimy w niedużą kostkę, dodajemy parę kropli oleju, sól, pieprz i dokładnie mieszamy. Chorizo kroimy w kosteczkę. Grzyby lekko odciskamy i siekamy. 



Nie wylewamy wody spod grzybów! Wrzucamy makaron do gotującej się wody, a przygotowane produkty na patelnię. Smażymy na dużym ogniu na odrobinie oliwy od czasu do czasu mieszając. Kiedy kurczak jest zrumieniony, a kiełbasa lekko się wytopi dolewamy trochę wody spod grzybów, a następnie wlewamy śmietanę. Dolewamy resztę wody spod grzybów, doprawiamy pieprzem i solą i redukujemy sos. 



Kiedy makaron jest ugotowany al dente odcedzamy go tak, by pozostał lekko mokry i wrzucamy go na patelnię. Mieszamy, wyłączamy gaz i zostawiamy na patelni jeszcze przez minutę, by makaron lekko wchłonął sos. Można nakładać!

Smacznego!

2 komentarze: