Składniki (dla 2 osób):
- 200 g makaronu penne
- 1 pierś z kurczaka
- ok. 12 cm kawałek kiełbasy chorizo (opcjonalnie inna podobna)
- garść suszonych grzybów
- duża śmietana 18%
- sól, pieprz
Grzyby zalewamy wodą i pozostawiamy, żeby dobrze namokły. Gotujemy wodę na makaron. Pierś kroimy w niedużą kostkę, dodajemy parę kropli oleju, sól, pieprz i dokładnie mieszamy. Chorizo kroimy w kosteczkę. Grzyby lekko odciskamy i siekamy.
Nie wylewamy wody spod grzybów! Wrzucamy makaron do gotującej się wody, a przygotowane produkty na patelnię. Smażymy na dużym ogniu na odrobinie oliwy od czasu do czasu mieszając. Kiedy kurczak jest zrumieniony, a kiełbasa lekko się wytopi dolewamy trochę wody spod grzybów, a następnie wlewamy śmietanę. Dolewamy resztę wody spod grzybów, doprawiamy pieprzem i solą i redukujemy sos.
Kiedy makaron jest ugotowany al dente odcedzamy go tak, by pozostał lekko mokry i wrzucamy go na patelnię. Mieszamy, wyłączamy gaz i zostawiamy na patelni jeszcze przez minutę, by makaron lekko wchłonął sos. Można nakładać!
Smacznego!
O Jeziu jakie mi smaki narobiłaś ulala :)))
OdpowiedzUsuńLubię takie makaronowe dania:-) Pycha wygląda:-)
OdpowiedzUsuń