niedziela, 27 stycznia 2013

Warstwowa sałatka z tuńczykiem

Tak sobie myślę, że ile polskich domów tyle sposobów na sałatkę z tuńczykiem. Jedliśmy wersję z ryżem, kukurydzą, ogórkami, w sosie curry, ale ten przepis wyjątkowo przypadł nam do gustu. Jest bardzo szybka, nie wymaga długiego siekania, a poza tym wygląda bardzo ładnie (jak na coś, co zawiera tuńczyka :)). Jeśli jeszcze jej nie znacie, serdecznie zachęcamy do wypróbowania. Jesteśmy pewni, że Wam zasmakuje. Do dzieła!

Składniki:
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 średnia cebula
  • 2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
  • 20 dag startego żółtego sera
  • majonez
  • vegeta, curry, maggi, pieprz


Białka ścieramy na drobnych oczkach, podobnie żółtka. Tuńczyka odsączamy z sosu, a cebulkę siekamy. Sałatkę układamy warstwowo, według kolejności:
  • starte białka
  • majonez
  • starty ser żółty
  • majonez
  • tuńczyk
  • majonez
  • cebulka
  • starte żółtko
Warstwa majonezu nie może być zbyt gruba (ok. 1,5 łyżki na warstwę), a każda z nich ma zostać oprószona przyprawami (pamiętajmy, że vegeta i maggi są słone i nie należy przesadzić). Tak wygląda przyprawiona warstwa majonezu:


Smacznego!

4 komentarze:

  1. uwielbiam tę sałatkę, jest pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też bardzo lubię sałatki z tuńczykiem pyszotki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wiecie moze na ile porcji jest ta sałatka ?

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepraszamy za opóźnienie :) z tych proporcji wychodzi z 5 słusznych porcji :)

    OdpowiedzUsuń