sobota, 2 lutego 2013

Karaibska marynata do kurczaka

Ten typ marynaty najlepiej sprawdza się w przypadku grillowanego drobiu. Ale skoro szaro za oknem i zimno postanowiliśmy przypomnieć sobie te letnie wieczory spędzane przy żarzącym się grillu, a z tym nieodłącznie wiąże się ta marynata. Wypróbujcie koniecznie do udek, piersi, skrzydełek lub całego kurczaka. Do dzieła!

Składniki (na 1,3kg kurczaka):

  • 500 ml słodkiego soku pomarańczowego
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 100 ml sosu sojowego
  • 100 ml wody
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • 2 łyżeczki soli
  • pół płaskiej łyżeczki pieprzu
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • ćwierć łyżeczki ostrej papryki
  • sok z ćwiartki cytryny

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Kurczaka (w przypadku grilla- bez grzbietu, żeber i innych wystających kostek) zanurzamy na całą noc w marynacie. Przed pieczeniem opłukujemy, lekko posypujemy przyprawą do kurczaka i olejem. 
  • grillowany cały kurczak: grillujemy na dużym ogniu, obracając co kilka sekund
  • kurczak pieczony w piekarniku: 200 stopni, przez około 60 minut 
  • skrzydełka/udka pieczone w piekarniku: 190 stopni przez ok. 50 minut
  •  można również zamarynować piersi, a potem usmażyć je na patelni
Smacznego!

1 komentarz:

  1. Znalazłam ten przepis przy okazji rozpoczęcie sezony grillowego i muszę przyznać, że jest super :) Ważne, żeby w marynacie faktycznie dać olej rzepakowy, bo ma wyższą temperaturę dymienia - inne oleje mogą się na grillu przypalać!

    OdpowiedzUsuń