Składniki (na 1,3kg kurczaka):
- 500 ml słodkiego soku pomarańczowego
- 100 ml oleju rzepakowego
- 100 ml sosu sojowego
- 100 ml wody
- 2 łyżki musztardy sarepskiej
- 2 łyżeczki soli
- pół płaskiej łyżeczki pieprzu
- łyżeczka słodkiej papryki
- ćwierć łyżeczki ostrej papryki
- sok z ćwiartki cytryny
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Kurczaka (w przypadku grilla- bez grzbietu, żeber i innych wystających kostek) zanurzamy na całą noc w marynacie. Przed pieczeniem opłukujemy, lekko posypujemy przyprawą do kurczaka i olejem.
- grillowany cały kurczak: grillujemy na dużym ogniu, obracając co kilka sekund
- kurczak pieczony w piekarniku: 200 stopni, przez około 60 minut
- skrzydełka/udka pieczone w piekarniku: 190 stopni przez ok. 50 minut
- można również zamarynować piersi, a potem usmażyć je na patelni
Smacznego!
Znalazłam ten przepis przy okazji rozpoczęcie sezony grillowego i muszę przyznać, że jest super :) Ważne, żeby w marynacie faktycznie dać olej rzepakowy, bo ma wyższą temperaturę dymienia - inne oleje mogą się na grillu przypalać!
OdpowiedzUsuń