czwartek, 20 września 2012

Makaron z pieczarkami i kurczakiem w sosie śmietanowo-serowym

Danie szybkie, nieskomplikowane i pyszne. Nic więcej na jego temat mówić nie trzeba  :) 

Składniki (dla 3 osób):

  • opakowanie grubego makaronu (penne, świderki, tagliatelle itd.)
  • 3 filety z kurczaka
  • 30 dag pieczarek
  • 1 duża cebula
  • duża śmietana 18%
  • 20 dag startego żółtego sera
  • przyprawy: pieprz ziołowy, czosnek granulowany, papryka słodka, sól, pieprz, majeranek, sos sojowy, przyprawa do kurczaka
  • olej, oliwa z oliwek i łyżka masła do smażenia



Gotujemy makaron według instrukcji z opakowania. Pieczarki kroimy w półplasterki, cebulę w piórka, a kurczaka w kostkę. Mięso zalewamy łyżką sosu sojowego, przyprawiamy papryką, czosnkiem i przyprawą do kurczaka. Na jednej patelni rozgrzewamy olej i smażymy na niej mięso, na drugiej oliwę z masłem i smażymy cebulę. 



Gdy cebula zmięknie dodajemy pieczarki, przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. 



Kiedy cebula i pieczarki są już miękkie, dodajemy podsmażonego kurczaka. Sos przygotowany ze śmietany, startego sera, pieprzu i czosnku granulowanego dodajemy na patelnię, dokładnie mieszamy i zostawiamy na ogniu przez ok. 7 minut.



Podajemy z makaronem ugotowanym al dente.

Smacznego!

19 komentarzy:

  1. Pyszny, sycący obiad :) Takie właśnie lubię.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam kluski... w ogóle- mam dla Was przepis do wypróbowania- taki na śniadanie, zamiast pieczywa :) rodzicom, mężowi i teściowej bardzo smakowało :) Jedliście kiedyś muffinki na śniadanie? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda znajomo :) Ale jedząc przez 5 dni z rzędu sos śmietanowo-serowo-cebulowy z pieczarkami z dowolną konfiguracją mięsa idzie się znudzić :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Nieprawda! Jak się znudzi pieczarkowo-serowo-śmietanowy to się go modyfikuje do cebulowo-serowo-jogurtowego i jedzie dalej. ;p A w ogóle to ten sos pieczarkowy najlepszy jest z karkówką pani Ciepielewskiej i ziemniakami. ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam taki sos:))))))))))))
    No po prostu bajka:))
    Zapraszam do siebie na prostsza wersję pieczarkową-śmietanową:)
    Oczywiście jesteś obserwowana:)
    http://kuchareczkamala.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. To całkiem jak danie, które przyrządziłam mężowi w 1954-tym na 10-tą rocznicę ślubu...! A może ugotujemy je wspólnie? Pisz śmiało, o wszystkim... : www.gieniacozmienia@jeszczemoge.pl

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie testuję :-) troche za dużą porcję sobie zrobiłam jak dla jednej osoby, ale jest pyszne :-) dzięki :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. zrobilam ..smakowało wszystkim ..w rodzcinie ..będę częściej taki pyszny sosik robić :)

    OdpowiedzUsuń
  9. własnie konsumuję...hmmmm przepyszne:)))

    OdpowiedzUsuń
  10. mniam mniam :P to już mam pomysł na obiadek, dziękuję za inspiracje! pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. duża śmietana tzn o jakiej pojemności?

    OdpowiedzUsuń
  12. To ma być zwykła śmietana 18%? czy śmietanka 18% (te w wersji z kartonika są słodsze)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zwykła 18% z kubka. My używamy zwykle "Piątnicy"

      Usuń
  13. Co robić, żeby ten sos nie zważył się ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze? Nie mamy pojęcia... my przed wlaniem śmietany zmniejszamy ogień na mały, a potem wlewamy śmietanę wymieszaną ze startym serem i mieszamy dopóki sos nie będzie wyglądał OK ;)
      To może być kwestia śmietany. Używamy tej z Piątnicy :)

      Usuń