sobota, 8 września 2012

Drożdżówka z malinami, kruszonką i lukrem

Oj, od dawna za mną chodziła...ale nie taka ze sklepu...taka domowa i pachnąca. I wczoraj wpadła mi w ręce Kuchnia polska, a tam przepis na drożdżówkę- właśnie tę, na którą miałam ochotę :) Może Wy też macie ochotę na to ciasto, więc dzielę się sprawdzonym przepisem :)

Składniki:

- ciasto:

  • 2 szklanki i 2 czubate łyżki mąki tortowej
  • 3 żółtka
  • szklanka mleka
  • 4 dag drożdży
  • 3 czubate łyżki cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • pół kostki masła
  • szczypta soli
- kruszonka:
  • pół kostki masła
  • pół szklanki cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • szklanka mąki krupczatki
- lukier:
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki gorącej wody (w razie potrzeby ilość tą można zwiększyć)
- wybrane owoce, bądź powidła lub dżem (ja wybrałam maliny i śliwki)

Roztopione masło studzimy. W tym czasie do ciepłego mleka dodajemy łyżeczkę mąki, łyżeczkę cukru pudru i rozdrobnione drożdże. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Następnie do wyrośniętego rozczynu dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, żółtka, sól i resztę mąki. Wyrabiamy ciasto do momentu aż samo będzie odchodziło od rąk, dodajemy masło i nadal wyrabiamy. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Teraz możemy zająć się kruszonką. Masło siekamy z mąką, cukrem pudrem i cukrem waniliowym i wyrabiamy opuszkami palców do uzyskania okruszków. Na wyłożoną papierem blachę wykładamy ciasto, na nim układamy ciasno owoce i posypujemy kruszonką. Zostawiamy je ponownie do wyrośnięcia na ok. 10-15min.






Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez ok. 50 min. Ciasto będzie gotowe, gdy kruszonka zarumieni się a boki ciasta będą odstawać od formy.
Przestudzone ciasto polewamy lukrem (cukier puder dokładnie mieszamy z gorącą wodą). 



Smacznego!



1 komentarz:

  1. Nie mówi się "właśnie tą", tylko "właśnie tę", bo to biernik(!), a "tą" to narzędnik!
    Prof. Miodek

    OdpowiedzUsuń