niedziela, 2 grudnia 2012

Ekspresowa szarlotka na leniwą niedzielę

Ciasto francuskie uwielbiam. Między innymi dlatego, że można z niego zrobić dosłownie wszystko w rekordowo krótkim czasie. To co widać za oknem skutecznie zniechęca do długiego przebywania w kuchni, dlatego wykorzystaliśmy ciasto francuskie i zrobiliśmy wersję szarlotki dla leniwych.

Składniki:
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 5 dużych jabłek
  • cynamon
  • żółtko
  • płatki migdałów


Jabłka ścieramy na dużych oczkach. Układamy je na środku rozwiniętego ciasta. Wierzch jabłek posypujemy cynamonem ( jeśli macie kwaśne jabłka trzeba je dosłodzić). Jeśli lubicie rodzynki dodajcie je do jabłek.


Następnie nacinamy ciasto francuskie i przeplatamy dokładnie tak jak w tym przepisie. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy migdałami. Pieczemy przez 20 minut w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku.





Smacznego!

8 komentarzy:

  1. pychota!:) właśnie za to kocham ciasto francuskie - za jego nieograniczone możliwości:)

    OdpowiedzUsuń
  2. o kurczę, wygląda niezieeeeemsko smacznie *.*

    OdpowiedzUsuń
  3. Jest przepyszna :) właściwie to chyba bardziej strucla jabłkowa niż szarlotka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O jaki fajowy przepis :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Super pomysł!:) Sama wykorzystam i to juz w najbliższym czasie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nominowałam Twój blog do zabawy Libster Blog Award, zapraszam po szczegóły
    http://bentoloving.blogspot.com/2012/12/liebster-blog-award.html

    OdpowiedzUsuń
  7. Haj polish cookers! This recepting is so good as I inclused go to the my menu. Pazdrawlaju, Jamie Oliwer

    OdpowiedzUsuń