niedziela, 30 grudnia 2012

Naleśniki ze szpinakiem, wędzonym łososiem i ricottą

Jak wiecie naleśniki można przyrządzać na milion sposobów. Dzisiaj postanowiliśmy wykorzystać zalegającego łososia i kupioną niedawno ricottę. Jest to świetna alternatywa dla zwyczajnych naleśników z kurczakiem czy z pieczarkami i żółtym serem. Serdecznie polecamy Wam wypróbowanie tego przepisu!

Składniki (dla 2 osób):
  • 4 naleśniki ( nie podaję przepisu, bo na pewno każda z Was ma swój własny wypróbowany)
  • opakowanie świeżego, młodego szpinaku
  • 100 g wędzonego łososia
  • 100 g sera ricotta
  •  2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz syczuański, sok z cytryny
  • oliwa do smażenia
  • łyżka masła


 
Rozgrzewamy na patelni oliwę z łyżką masła. Przesmażamy czosnek i dodajemy oczyszczony szpinak. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą (zależy jak słonego macie  łososia). Gdy szpinak jest gotowy odstawiamy go do ostygnięcia.


Szpinak i łososia kroimy na mniejsze części (nie siekamy) i mieszamy z serkiem. Skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy pieprzem i według uznania solą.


Farsz wykładamy na naleśniki i zwijamy. To wszystko! :)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz