wtorek, 12 lutego 2013

Pikantne żeberka w piwie

Przepis pochodzi z jednego z programów Kuchni +. Wyszły naprawdę pyszne- pikantne, delikatne i soczyste. Z własnego doświadczenia chcemy Wam jednak zasugerować, żeby wybrać żeberka w formie harmonijki (będą dużo lepsze niż te obrośnięte mięsem). A jeżeli nie przepadacie za naprawdę pikantnymi potrawami, radzimy zrezygnować z dodatku pieprzu kajeńskiego (można też zmniejszyć ilość sosu chilli). To chyba tyle, nie ma sensu się rozgadywać nad ich wspaniałością- musicie sami wypróbować i ocenić. Do dzieła!

Składniki (3-4 osoby):

  • 2 kg żeberek wieprzowych
  • 125 ml sosu chilli
  • 90 ml brązowego cukru
  • 125 ml przecieru pomidorowego
  • 250 ml jasnego piwa
  • 2 łyżeczki musztardy (w oryginalnym przepisie była musztarda dijon, my użyliśmy zwykłej sarepskiej)
  • 2 łyżeczki sosu worcestershire
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • 1/2 łyżeczki soli


Żeberka porcjujemy (3 żeberka na porcję to optymalna wielkość ) i gotujemy przez ok. 45 minut na małym ogniu w lekko osolonej wodzie ( oczyszczamy z szumowiny w międzyczasie). Potem odcedzamy i odstawiamy. 



W rondelku na średnim ogniu mieszamy wszystkie składniki do sosu i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez 7 minut. 




Następnie mieszamy żeberka z sosem, tak aby były dokładnie nim pokryte. Wstawiamy przykryte na 8 godzin do lodówki.



Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Na wyłożonej folią aluminiową blaszce układamy żeberka i polewamy je pozostałym sosem. Pieczemy przykryte folią na środkowym poziomie piekarnika przez 40 minut. Następnie zdejmujemy folię i pieczemy przez kolejne pół godziny.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz