Składniki (na 3 spore porcje):
- 1 kg pomidorów
- 1/2 czerwonej papryki
- nieduża główka czosnku
- 1/2 dużej cebuli
- 1/2 l bulionu warzywnego
- świeży tymianek i rozmaryn
- oliwa z oliwek
- przyprawy: sól, pieprz, chilli, cukier
- opcjonalnie mozzarella lub śmietana
Klopsiki:
- 30 dag mięsa mielonego
- łyżeczka musztardy, sól, pieprz, ulubione zioła
- 1/4 drobno posiekanej cebulki
- olej do smażenia
Warzywa układamy na wyłożonej folią aluminiową brytfance skórą do dołu (pomidory kroimy w ćwiartki, czosnek w poprzek, cebulę i paprykę w całości). Solimy, polewamy oliwą, a na wierzchu układamy świeże zioła. Pieczemy w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku przez 40 minut.
W tym czasie robimy klopsiki. Mięso wyrabiamy z przyprawami, musztardą i cebulką i formujemy niewielkie kuleczki.
Po upieczeniu ściągamy skórę z papryki, łupinki z czosnku i wierzch cebuli( powinny być przypalone, ciemnobrązowe). Pomidory obieramy tylko w przypadku, gdy skóra jest bardzo twarda.
Do gorącego bulionu wrzucamy warzywa i gotujemy przez ok. 5 minut. W międzyczasie smażymy pulpeciki z obu stron na brązowy kolor. Zupę miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, chilli (lub papryką ostrą) i cukrem. Krem możemy podać z mozzarellą lub śmietaną, które złagodzą smak.
Smacznego!
fajny pomysł na zupkę!:)
OdpowiedzUsuń