środa, 1 maja 2013

Krem z pieczonych pomidorów z mięsnymi klopsikami

Niby zwykły krem z pomidorów, a jednak smakuje inaczej..:) no i te klopsiki, bo przecież obiad bez mięsa to nie obiad :) serdecznie Wam polecamy ten przepis, jeśli macie ochotę na nieskomplikowany, a sycący i pyszny obiad. Do dzieła!

Składniki (na 3 spore porcje):

  • 1 kg pomidorów
  • 1/2 czerwonej papryki
  • nieduża główka czosnku
  • 1/2 dużej cebuli
  • 1/2 l bulionu warzywnego
  • świeży tymianek i rozmaryn
  • oliwa z oliwek
  • przyprawy: sól, pieprz, chilli, cukier
  • opcjonalnie mozzarella lub śmietana
Klopsiki:
  • 30 dag mięsa mielonego
  • łyżeczka musztardy, sól, pieprz, ulubione zioła
  • 1/4 drobno posiekanej cebulki
  • olej do smażenia


Warzywa układamy na wyłożonej folią aluminiową brytfance skórą do dołu (pomidory kroimy w ćwiartki, czosnek w poprzek, cebulę i paprykę w całości). Solimy, polewamy oliwą, a na wierzchu układamy świeże zioła. Pieczemy w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku przez 40 minut. 


W tym czasie robimy klopsiki. Mięso wyrabiamy z przyprawami, musztardą i cebulką i formujemy niewielkie kuleczki. 


Po upieczeniu ściągamy skórę z papryki, łupinki z czosnku i wierzch cebuli( powinny być przypalone, ciemnobrązowe). Pomidory obieramy tylko w przypadku, gdy skóra jest bardzo twarda. 


Do gorącego bulionu wrzucamy warzywa i gotujemy przez ok. 5 minut. W międzyczasie smażymy pulpeciki z obu stron na brązowy kolor. Zupę miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, chilli (lub papryką ostrą) i cukrem. Krem możemy podać z mozzarellą lub śmietaną, które złagodzą smak.



Smacznego!


1 komentarz: