środa, 25 lipca 2012

Makaron po chińsku

Bardzo lubimy kuchnię orientalną. Z lenistwa i czystej ciekawości postanowiliśmy zamienić restauracje orientalne na własną kuchnię i efekt nas zaskoczył. Pozytywnie :) Produkty dostępne są w każdym supermarkecie, danie nie jest skomplikowane, a smakiem wcale nie odbiega od tych zamawianych w knajpach. Do roboty :)

Składniki ( dla 3 osób):
  • 70 dag mięsa- ja użyłam schabu ale może być pierś z kurczaka lub wołowina
  • paczka dowolnego chińskiego makaronu ( sojowy lub ryżowy)
  • 2 papryki: żółta i czerwona
  • duża cebula
  • puszka pędów bambusa
  • paczka grzybów Mun
  • garść orzechów nerkowca
  • 2 łyżki świeżo startego imbiru
  • sos sojowy, olej do smażenia, 2 łyżki octu, 2 ząbki czosnku, pół litra bulionu i łyżeczka przyprawy do potraw chińskich 

Kroimy mięso na wąskie paseczki i marynujemy ( marynatę przygotowujemy z ok. 3 łyżek sosu sojowego, imbiru, ząbku czosnku i przyprawy do potraw chińskich. Zalewamy wszystko odrobiną oleju). 



Odstawiamy do lodówki na min. 2 godziny. Cebulę kroimy w piórka, papryki w paseczki. Na rozgrzaną patelnię wkładamy mięso, w razie potrzeby dodając oleju. Po przesmażeniu odkładamy i przesmażamy cebulę z papryką. Następnie dodajemy pędy bambusa i przygotowane według instrukcji grzybki.



Gdy warzywa zmiękną dodajemy mięso i wlewamy przygotowany sos ( bulion mieszamy z octem,łyżką sosu sojowego i dodajemy ząbek czosnku). W tym czasie gotujemy makaron, a następnie dodajemy go do mięsa z warzywami. Dokładnie mieszamy, przekładamy na talerz i posypujemy prażonymi orzechami nerkowca.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz