Składniki ( dla 3 osób):
- 70 dag mięsa- ja użyłam schabu ale może być pierś z kurczaka lub wołowina
- paczka dowolnego chińskiego makaronu ( sojowy lub ryżowy)
- 2 papryki: żółta i czerwona
- duża cebula
- puszka pędów bambusa
- paczka grzybów Mun
- garść orzechów nerkowca
- 2 łyżki świeżo startego imbiru
- sos sojowy, olej do smażenia, 2 łyżki octu, 2 ząbki czosnku, pół litra bulionu i łyżeczka przyprawy do potraw chińskich
Kroimy mięso na wąskie paseczki i marynujemy ( marynatę przygotowujemy z ok. 3 łyżek sosu sojowego, imbiru, ząbku czosnku i przyprawy do potraw chińskich. Zalewamy wszystko odrobiną oleju).
Odstawiamy do lodówki na min. 2 godziny. Cebulę kroimy w piórka, papryki w paseczki. Na rozgrzaną patelnię wkładamy mięso, w razie potrzeby dodając oleju. Po przesmażeniu odkładamy i przesmażamy cebulę z papryką. Następnie dodajemy pędy bambusa i przygotowane według instrukcji grzybki.
Gdy warzywa zmiękną dodajemy mięso i wlewamy przygotowany sos ( bulion mieszamy z octem,łyżką sosu sojowego i dodajemy ząbek czosnku). W tym czasie gotujemy makaron, a następnie dodajemy go do mięsa z warzywami. Dokładnie mieszamy, przekładamy na talerz i posypujemy prażonymi orzechami nerkowca.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz