środa, 4 lipca 2012

Na dzień dobry jajecznica z kurkami

Widok kurek w osiedlowym warzywniaku przyspieszył powstanie pierwszego posta, a więc blog rusza z kopyta :) Bardzo proste, szybkie i wyjątkowo smakowite śniadanie. Z racji tego, że sezon kurkowy trwa jest to pierwszy ale na pewno nie ostatni przepis, w którym kurki grają pierwsze skrzypce :) Do dzieła!


Składniki dla dwóch osób:

  • ok. 10 dag kurek
  • 5 jajek
  • duża cebula
  • sól, pieprz, opcjonalnie chilli do smaku
  • łyżka masła
Kurki oczyszczamy (nie płuczemy ich wodą, bo nasiąkną i stracą smak), kroimy na mniejsze części. Na rozgrzane na patelni masło wrzucamy grzyby i dajemy im około 8 minut na zrumienienie się.




Po tym czasie dorzucamy dość grubo pokrojoną cebulę i smażymy do momentu aż się zeszkli.




W miseczce roztrzepujemy jajka, doprawiamy do smaku pieprzem  i solą. Powstałą masę przelewamy na patelnię. Mieszając doprowadzamy do uzyskania konsystencji, która najbardziej nam pasuje.




Smacznego!




1 komentarz:

  1. Przy najbliższej okazji wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń