Na dzień dobry jajecznica z kurkami
Widok kurek w osiedlowym warzywniaku przyspieszył powstanie pierwszego posta, a więc blog rusza z kopyta :) Bardzo proste, szybkie i wyjątkowo smakowite śniadanie. Z racji tego, że sezon kurkowy trwa jest to pierwszy ale na pewno nie ostatni przepis, w którym kurki grają pierwsze skrzypce :) Do dzieła!
Składniki dla dwóch osób:
- ok. 10 dag kurek
- 5 jajek
- duża cebula
- sól, pieprz, opcjonalnie chilli do smaku
- łyżka masła
Kurki oczyszczamy (nie płuczemy ich wodą, bo nasiąkną i stracą smak), kroimy na mniejsze części. Na rozgrzane na patelni masło wrzucamy grzyby i dajemy im około 8 minut na zrumienienie się.
Po tym czasie dorzucamy dość grubo pokrojoną cebulę i smażymy do momentu aż się zeszkli.
W miseczce roztrzepujemy jajka, doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Powstałą masę przelewamy na patelnię. Mieszając doprowadzamy do uzyskania konsystencji, która najbardziej nam pasuje.
Przy najbliższej okazji wypróbuję :)
OdpowiedzUsuń