Składniki:
- 10 jajek
- duża cebula
- pęczek szczypiorku
- czerstwa bułka
- niewielki kawałek żółtego sera
- bułka tarta
- szklanka mleka
- sól, pieprz, ewentualnie inne ulubione przyprawy
8 jajek gotujemy na twardo, a bułkę namaczamy w mleku. Drobno pokrojoną cebulę szklimy na patelni i odstawiamy do przestygnięcia. Ugotowane jajka drobno siekamy (im drobniej tym lepiej) lub ścieramy na tarce.
Doprawiamy solą, pieprzem i innymi przyprawami. Następnie wyrabiamy masę dodając tartą bułkę do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Odpowiednia, to taka, przy której uformowane kotlety nie będą się rozpadały ;)
Na koniec dodajemy posiekany szczypiorek (tyle, ile mamy ochotę). Jeszcze raz wszystko dokładnie mieszamy.
Teraz zostało jedynie otoczyć je delikatnie w tartej bułce i wrzucić na patelnię. Uwaga! Jeśli bułki tartej będzie za dużo- spali się. Smażymy na średnim ogniu do uzyskania jasnobrązowego koloru.
My zjedliśmy je przepijając schłodzoną maślanką.
Smacznego!
na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńsuper dodalem swiezo zmielonego pieprzu
OdpowiedzUsuńJedliśmy ! Było pyszne ! Dziękuje za przepis oraz czytelna instrukcje !
OdpowiedzUsuń