poniedziałek, 22 października 2012

Krem z ziemniaków z boczkiem

Nie wiem właściwie co nas podkusiło, żeby zrobić ten krem ale było warto. Nie wiem jak u Was ale u nas nie jadło się nigdy kremu z ziemniaków. Jedyną zupą ziemniaczaną znaną nam bliżej jest słynna zalewajka :) Mimo wszystko serdecznie polecam wypróbowanie tego przepisu! Z każdym dniem smakuje lepiej :)

Składniki:

  • 1 litr bulionu
  • 1 kg ziemniaków
  • sól, pieprz, majeranek, szczypta gałki muszkatołowej
  • niewielki kawałek wędzonego boczku (ok.10 dag)
  • kwaśna śmietana 18%
  • szczypiorek

Ziemniaki obieramy, myjemy, czyścimy i kroimy w kostkę. Wrzucamy je do gotującego się bulionu i czekamy aż zmiękną. Po tym czasie miksujemy wszystko blenderem i doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i gałką. Na osobnej patelni podsmażamy boczek. Krem podajemy ze śmietaną, boczkiem i szczypiorkiem.

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Też jakoś nigdy nie robiłam kremu z ziemniaków, ale myślę, że może nawet fajnie smakować.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ach ten krem! Ten krem!! Moja Andzia była zachwycona...!!!
    Mietek z Grudziądza

    OdpowiedzUsuń
  3. Ach ten krem! Ten krem!! Moja Andzia była zachwycona...!!!
    Mietek z Grudziądza

    OdpowiedzUsuń