piątek, 16 listopada 2012

Klasyczny pstrąg z piekarnika

Zdecydowanie za rzadko jemy ryby...Postanowiliśmy nadrobić zaległości i dlatego dzisiaj na naszym stole wylądował pstrąg. Z racji tego, że jest to ryba pyszna i delikatna sama w sobie, dlatego przyrządziliśmy ją w klasyczny i "bezpieczny" sposób. Szkoda byłoby stracić taki smak na skutek przekombinowania :) Na pewno większość z Was zna ten przepis, niemniej jednak zamieszczamy go tutaj, bo może akurat komuś się przyda. Do dzieła!

Składniki ( dla 2 osób):
  • 2 pstrągi
  • przyprawa do ryb ( domowa mieszanka kolendry, imbiru, kurkumy, czosnku, soli, papryki słodkiej, pieprzu cayenne, bazylii i kminu rzymskiego sprawdzi się lepiej)
  • 4 plasterki cytryny 
  • koper (2 gałązki)
  • 6 łyżek masła
  • folia aluminiowa


Wypatroszoną rybę dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Osypujemy przyprawą z obu stron i w środku ryby. Do środka wkładamy gałązki koperku, 2 plasterki cytryny i 2 łyżki masła. Jedną łyżkę masła kładziemy na wierzchu ryby i szczelnie zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25 minut. Po 15 minutach rozwijamy folię, aby pstrąg ładnie przypiekł się z wierzchu. Rybę podaliśmy z sałatą i pomidorem z sosem winegret i ryżem z curry. Pstrąga zostawiliśmy w folii, żeby nie stracić powstałego sosu.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. wspaniałe! Wspaniałe!! A jakie seksi...!!!
    Mietek, Swornegacie 16

    OdpowiedzUsuń