wtorek, 9 kwietnia 2013

Tortilla z kurczakiem, bekonem i serem cheddar z sosem musztardowo-miodowym

Zauważyliśmy ostatnio, że chyba każdy sieciowy fastfood ma w swoim menu tortille, twistery, wrapy... Jak zwał, tak zwał... Postanowiliśmy, nieco wzorując się na wyżej wymienionych, zrobić swoją wersję. Przepis jest banalny, a efekt co najmniej bardzo zadowalający...

Składniki (na 4 tortille, czyli 2 głodne lub 4 średnio głodne osoby):

  •  4 tortille
  •  ok. 500g piersi z kurczaka
  •  2 średnie pomidory
  •  parę liści sałaty lodowej
  •  bekon (najwygodniej paczkowany)
  •  ser cheddar
  •  miód, musztarda
  •  przyprawy (w naszym przypadku chilli, curry, czosnek granulowany, sól, imbir, sos sojowy)
  •  skrobia ziemniaczana (niekoniecznie)
  •  olej




1. Kurczaka pokroić w kostkę lub paseczki, wrzucić do miski. Przyprawić ulubionymi przyprawami. Chilli i imbir (imbiru niedużo!) podkręcą smak. Dodać trochę sosu sojowego, oleju i oprószyć skrobią ziemniaczaną. Dzięki temu przy smażeniu kurczak będzie chrupiący z zewnątrz i soczysty w środku. Mieszamy, odstawiamy na bok.

2. 3 łyżeczki miodu mieszamy z 5 łyżeczkami musztardy. Najlepiej, jeśli będzie to ostra musztarda. Jeśli nie macie- szczypta chilli załatwi sprawę. Mieszamy wszystko dokładnie i wstawiamy do lodówki.




3. Kroimy pomidora w kostkę, a liście sałaty rwiemy na mniejsze części.

4. Na patelni rozgrzewamy dość dużą ilość oleju. Musi go być sporo, żeby kurczak usmażył się "tak jak trzeba". Wrzucamy kurczaka, rozdzielamy kawałki tak, żeby każdy smażył się osobno. Kiedy jest złocisty, przekręcamy na drugą stronę. W międzyczasie na drugiej patelni podsmażamy plasterki bekonu na złoto- brązowo.

5. Tortille wrzucamy na 1- 2 minuty do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika. Na opakowaniu są zawsze podane wszystkie możliwe sposoby przyrządzenia.

6. Na talerzu układamy folię aluminiową, tortillę i smarujemy ją niewielką ilością sosu (sos można dodać też na końcu) . Układamy: kurczaka, ser, bekon, sałatę, pomidora ( praktycznie kolejność dowolna - ważne, żeby ser znalazł się między ciepłymi składnikami :)) i zawijamy- dół, a potem boki. Zawijamy folię. Dzięki temu nie poparzymy się, placek nie rozciapie nam się w rękach i nic nie wypadnie.




Smacznego!



1 komentarz:

  1. Wygląda superowo i mam zamiar zrobić to dzisiaj na obiad. Od samego patrzenia ślinka cieknie :D

    OdpowiedzUsuń