Składniki (dla 4-5 osób):
- 3 dojrzałe pomidory
- 2 puszki pomidorów
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 0,5 kg mięsa mielonego (my użyliśmy mięsa wołowo-wieprzowego)
- 1 jajko
- makaron spaghetti
- łyżka bułki tartej
- sól, pieprz, suszone chilli, ostra papryka w proszku cukier, tymianek i świeża bazylia
- olej do smażenia
Gotujemy makaron. Cebulę siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę. W misce wyrabiamy mięso podobnie jak na mielone- dorzucamy cebulę (tylko połowę, resztę zużyjemy do sosu), ząbek czosnku, bułkę tartą i doprawiamy solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni przesmażamy pozostałą cebulę i czosnek (czekamy aż się zeszklą), a następnie dodajemy pokrojone w kostkę świeże pomidory. Czekamy aż puszczą sok, zmiękną i dorzucamy pomidory z puszki. Gotujemy ok. 5 minut na średnim ogniu, doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną cukru, chilli, papryką i sporą ilością tymianku. Następnie blendujemy sos, ale niezbyt dokładnie- chcemy by kawałki pomidorów były wyczuwalne. Z mięsa mielonego formujemy niewielkie kuleczki i wrzucamy do gotującego się sosu. Gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut, dodając w międzyczasie porwane listki świeżej bazylii. Podajemy z makaronem ugotowanym al dente (sos można wymieszać z makaronem, jednak my wyłożyliśmy sos na makaron na talerzu, aby nie uszkodzić misternie lepionych klopsików :)).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz