Składniki:
- gruby makaron (świderki, penne, muszle itp.)
- 2 krążki sera camembert
- 4 łyżki śmietany
- podwójna pierś z kurczaka
- pieprz, sól, papryka ostra
- olej do smażenia
Gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu. W tym czasie kroimy pierś z kurczaka w kostkę, solimy, pieprzymy i dodajemy odrobinę papryki czerwonej ( nie chcemy, aby przyprawy zdominowały smak dania).
Na rozgrzany olej wrzucamy mięso i smażymy. W międzyczasie kroimy ser w niewielką kostkę, by szybciej się rozpuścił ( jeżeli camembert lub inny ser klei Ci się do noża, przed krojeniem wypłucz nóż w zimnej wodzie), mieszamy ze śmietaną i doprawiamy najlepiej świeżo mielonym pieprzem.
Kiedy mięso jest już gotowe dodajemy ser ze śmietaną, mieszamy i przykrywamy, aby ser miał szansę się rozpuścić.
Na patelnię dorzucamy ugotowany makaron ( nie hartujmy makaronu, bo skrobia ułatwia związanie się makaronu z sosem).
Mieszamy, pozostawiamy na małym ogniu na parę minut i gotowe.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz