piątek, 13 lipca 2012

Banalny obiad o niebanalnym smaku: makaron z kurczakiem w sosie z camemberta

Są takie dni ( jak dzisiaj :) ), że człowiek nie ma ochoty na stanie przy garach godzinami, a zjadłby coś pysznego :) I w takich właśnie momentach świetnie sprawdza się to danie. Przygotowanie go zajmuje dokładnie tyle ile trwa zagotowanie wody i ugotowanie makaronu, a smakuje naprawdę świetnie. Osoby, które nie przepadają za smakiem serów pleśniowych mogą zastąpić go serkiem topionym, zaś Ci którzy wolą ostre i wyraziste serowe smaki mogą dodać ser z niebieską pleśnią. A teraz cała filozofia tego makaronu:


Składniki:

  • gruby makaron (świderki, penne, muszle itp.)
  • 2 krążki sera camembert
  • 4 łyżki śmietany
  • podwójna pierś z kurczaka
  • pieprz, sól, papryka ostra
  • olej do smażenia

Gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu. W tym czasie kroimy pierś z kurczaka w kostkę, solimy, pieprzymy i dodajemy odrobinę papryki czerwonej ( nie chcemy, aby przyprawy zdominowały smak dania).


 Na rozgrzany olej wrzucamy mięso i smażymy. W międzyczasie kroimy ser w niewielką kostkę, by szybciej się rozpuścił ( jeżeli camembert lub inny ser klei Ci się do noża, przed krojeniem wypłucz nóż w zimnej wodzie), mieszamy ze śmietaną i doprawiamy najlepiej świeżo mielonym pieprzem. 


Kiedy mięso jest już gotowe dodajemy ser ze śmietaną, mieszamy i przykrywamy, aby ser miał szansę się rozpuścić.


Na patelnię dorzucamy ugotowany makaron ( nie hartujmy makaronu, bo skrobia ułatwia związanie się makaronu z sosem).


Mieszamy, pozostawiamy na małym ogniu na parę minut i gotowe.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz