wtorek, 10 lipca 2012

Zupa krem z kurek

Tak jak obiecaliśmy w pierwszym poście kurki pojawiają się znowu :) przepis ten można jednak wykorzystać do każdego rodzaju grzybów- od pieczarek aż po borowiki. Zupa jest bardzo delikatna, aksamitna i zdumiewająco sycąca, więc drugie danie jest przy niej naprawdę zbędne. Tyle na temat samego kremu, przejdźmy do rzeczy :)


Składniki:

  • 1 litr bulionu
  • ok. 30 dag kurek ( bądź innych ulubionych grzybów)
  • spora cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/4 kostki masła
  • 4 łyżki mąki
  • 2 kromki chleba, 2 łyżki masła, 3 ząbki czosnku, sól- składniki na grzanki z masłem czosnkowym, jednak zupa może być podana z  chlebem, groszkiem ptysiowym a nawet makaronem :)
  • sól, pieprz do smaku
  • łyżka oleju do smażenia
  • łyżka kwaśnej śmietany

Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną w dużą kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę, bądź drobno posiekany czosnek. Smażymy do miękkości. Następnie dorzucamy oczyszczone kurki, zmniejszamy ogień i smażymy do momentu aż grzyby lekko się zrumienią. 


W tym czasie rozpuszczamy w garnku masło, dodajemy mąki i mieszamy, żeby zlikwidować wszystkie grudki- powstaje zasmażka, która zamieni naszą zupę w krem :) Dolewamy do niej wcześniej przygotowany bulion, mieszamy i czekamy aż się zagotuje, doprawiamy do smaku. Następnie dodajemy przesmażoną cebulę z kurkami. Wszystko razem blendujemy ( nie jest to koniecznie, ja jednak wolę gładkie kremy) do uzyskania jednolitego, gładkiego i aksamitnego kremu. 



Krem ozdabiamy śmietanowym kleksem, podajemy z grzankami z masłem czosnkowym, groszkiem ptysiowym, bądź makaronem.

Smacznego!





1 komentarz:

  1. Wygląda przepysznie, szkoda, że muszę ograniczać smażone potrawy - aktualnie gotuję na parze :(

    OdpowiedzUsuń