Składniki:
- 1 litr bulionu
- ok. 30 dag kurek ( bądź innych ulubionych grzybów)
- spora cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1/4 kostki masła
- 4 łyżki mąki
- 2 kromki chleba, 2 łyżki masła, 3 ząbki czosnku, sól- składniki na grzanki z masłem czosnkowym, jednak zupa może być podana z chlebem, groszkiem ptysiowym a nawet makaronem :)
- sól, pieprz do smaku
- łyżka oleju do smażenia
- łyżka kwaśnej śmietany
Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną w dużą kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę, bądź drobno posiekany czosnek. Smażymy do miękkości. Następnie dorzucamy oczyszczone kurki, zmniejszamy ogień i smażymy do momentu aż grzyby lekko się zrumienią.
W tym czasie rozpuszczamy w garnku masło, dodajemy mąki i mieszamy, żeby zlikwidować wszystkie grudki- powstaje zasmażka, która zamieni naszą zupę w krem :) Dolewamy do niej wcześniej przygotowany bulion, mieszamy i czekamy aż się zagotuje, doprawiamy do smaku. Następnie dodajemy przesmażoną cebulę z kurkami. Wszystko razem blendujemy ( nie jest to koniecznie, ja jednak wolę gładkie kremy) do uzyskania jednolitego, gładkiego i aksamitnego kremu.
Krem ozdabiamy śmietanowym kleksem, podajemy z grzankami z masłem czosnkowym, groszkiem ptysiowym, bądź makaronem.
Smacznego!
Wygląda przepysznie, szkoda, że muszę ograniczać smażone potrawy - aktualnie gotuję na parze :(
OdpowiedzUsuń