Składniki:
- 0,5 kg mąki krupczatki
- 3 łyżki słonecznika
- 0,5 szklanki otrębów pszennych, żytnich lub mieszanych
- 1,5 łyżki sezamu
- 1,5 łyżki siemienia lnianego
- 0,5 łyżki soli
- 0,5 łyżki cukru
- 2,5 dag drożdży ( ćwierć kostki)
- 0,5 litra letniej wody
W dużej misce mieszamy dokładnie mąkę z ziarnami i solą.
W osobnej miseczce zasypujemy drożdże cukrem, zalewamy wodą i dokładnie mieszamy, aż do momentu rozpuszczenia się cukru. Przelewamy drożdże do miski z "suchymi" składnikami i jeszcze raz bardzo dokładnie wszystko mieszamy. Powstałą masę przekładamy do foremki ( ja używam tej, w której piecze się keksy) wyłożonej papierem do pieczenia.
Wkładamy foremkę do rozgrzanego do 50 stopni piekarnika i pieczemy przez 15 minut, po czym zwiększamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy przez godzinę. To wszystko :)
Smacznego!
Wypróbowałam i chyba więcej nie kupię chleba w piekarni. Przepis super!
OdpowiedzUsuńJeszcze nie piekłam chleba z krupczatki muszę spróbować.
OdpowiedzUsuńNaprawdę ciekawy mix dodatków i ten zapach!
OdpowiedzUsuń