Składniki:
- ciasto:
- 2 żółtka
- 15 dag margaryny
- 20 dag mąki
- 2 łyżki cukru
- krem:
- 1 szklanka mleka
- 2 żółtka
- 2 łyżki cukru
- cukier waniliowy
- 2 łyżki mąki
- ok. 5 dużych jabłek, szklanka cukru, opcjonalnie cynamon
Zaczynamy od przygotowania ciasta. Wyrabiamy je ze wszystkich podanych składników. Białka odkładamy. Gdy ciasto jest już gotowe, wyklejamy nim wyłożoną papierem blachę i zapiekamy przez ok. 15 min. w rozgrzanym do ok. 100 stopni piekarniku.
W tym czasie zajmiemy się kremem i jabłkami. Do niedużego garnka wlewamy mleko, dodajemy resztę składników i stawiamy na niedużym ogniu. Mieszamy aż do uzyskania konsystencji budyniu. W drugim garnku umieszczamy pokrojone w ósemki jabłka i również stawiamy na niewielkim ogniu. Chodzi o to, by jabłka troszkę zmiękły ( jeśli macie miękkie owoce nie jest to konieczne).
Na podpieczone ciasto wykładamy gotowy krem,a na nim układamy jabłka. Wszystko zalewamy ubitą na sztywno pianą z pozostałych białek ze szklanką cukru.
Pieczemy w 170 stopniach przez 45 minut.
Smacznego!
pyszne są smaki dzieciństwa
OdpowiedzUsuńjak dobrze, że są takie typowo rodzinne przepisy ;)
OdpowiedzUsuńnajlepsze ciasto jakie jadłam w życiu :) polecam!
OdpowiedzUsuńTo Wy macie Ciocię Zdzisię?!
OdpowiedzUsuńWujek Ziutek
To Wy macie Ciocię Zdzisię?!
OdpowiedzUsuńWujek Ziutek