piątek, 3 sierpnia 2012

Ciasto cioci Zdzisi

To jest jeden z tych smaków, które nieodzownie kojarzą mi się z dzieciństwem :) I mimo tego, że przygotowanie tego ciasta trwa dosyć długo, to i tak chętnie do niego wracam. Serdecznie polecam, bo właściwie nie ma prawa się nie udać i nie spotkałam osoby, której by nie smakowało.

Składniki:
- ciasto:
  • 2 żółtka
  • 15 dag margaryny
  • 20 dag mąki
  • 2 łyżki cukru
- krem:
  • 1 szklanka mleka
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki mąki
- ok. 5 dużych jabłek, szklanka cukru, opcjonalnie cynamon


Zaczynamy od przygotowania ciasta. Wyrabiamy je ze wszystkich podanych składników. Białka odkładamy. Gdy ciasto jest już gotowe, wyklejamy nim wyłożoną papierem blachę i zapiekamy przez ok. 15 min. w rozgrzanym do ok. 100 stopni piekarniku.


W tym czasie zajmiemy się kremem i jabłkami. Do niedużego garnka wlewamy mleko, dodajemy resztę składników i stawiamy na niedużym ogniu. Mieszamy aż do uzyskania konsystencji budyniu. W drugim garnku umieszczamy pokrojone w ósemki jabłka i również stawiamy na niewielkim ogniu. Chodzi o to, by jabłka troszkę zmiękły ( jeśli macie miękkie owoce nie jest to konieczne).



Na podpieczone ciasto wykładamy gotowy krem,a na nim układamy jabłka. Wszystko zalewamy ubitą na sztywno pianą z pozostałych białek ze szklanką cukru.




Pieczemy w 170 stopniach przez 45 minut.


Smacznego!




Słodkie jabłuszka

5 komentarzy:

  1. pyszne są smaki dzieciństwa

    OdpowiedzUsuń
  2. jak dobrze, że są takie typowo rodzinne przepisy ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. najlepsze ciasto jakie jadłam w życiu :) polecam!

    OdpowiedzUsuń
  4. To Wy macie Ciocię Zdzisię?!
    Wujek Ziutek

    OdpowiedzUsuń
  5. To Wy macie Ciocię Zdzisię?!
    Wujek Ziutek

    OdpowiedzUsuń