środa, 15 sierpnia 2012

Nadziewany kabaczek z sosem pomidorowym

Będąc ostatnio u babci dostaliśmy mnóstwo "swoich" warzyw prosto z działki. Ogórki, pomidorki- wiadomo... Ale co zrobić z kabaczkiem? Wydłubać, nafaszerować, upiec, zjeść! Ale do rzeczy...

Składniki (dla 4 osób):

  • kabaczek
  • mięso mielone (ok. 50-60dag)- u nas z łopatki i szynki
  • ryż (niepełna szklanka)
  • cebula
  • przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, pieprz cayenne, zioła prowansalskie, papryka ostra lub inne ulubione 
     Sos:
  • pomidory świeże (2 średniej wielkości)
  • pomidory w puszce (pulpa pomidorowa)
  • cebula mała
  • ząbek czosnku
  • przyprawy- zioła prowansalskie, oregano, bazylia, sól, pieprz, cukier, papryka ostra lub słodka

Kabaczka myjemy i dzielimy na dwie mniej więcej równe części. Za pomocą łyżki usuwamy pestki.



Gotujemy ryż według instrukcji z opakowania i przesmażamy drobno pokrojoną cebulę. 
Mięso przyprawiamy według uznania ( smak musi być wyrazisty, żeby farsz w połączeniu z kabaczkiem nie okazał się mdły). Następnie mieszamy z cebulką i ugotowanym ryżem.



Wymieszane nadzienie wkładamy do wydrążonych rowków w kabaczku. Jeżeli okaże się, że farszu jest za dużo można nadziać paprykę, cukinię lub bakłażana. Warzywa wkładamy do wysmarowanej olejem blaszki.




Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 45min (pamiętajcie, że każdy piekarnik i kabaczek jest trochę inny).


 Sos zaczynamy od posiekania dość drobno małej cebuli. W rondlu rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy, szklimy cebulę, w międzyczasie dodając posiekany drobno ząbek czosnku. Kiedy cebulka nabiera złocistego koloru, dorzucamy pokrojone w kostkę pomidory. Przesmażamy całość chwilę i kiedy pomidory zaczynają się rozpadać, dodajemy pulpę z puszki. Doprawiamy do smaku pieprzem, solą (nie dawajcie jej dużo), cukrem (2 stołowe łyżki). Ten sos musi być słodkawy, nie słony! Do tego papryka, ziółka. Musi postać na małym ogniu ok. 10 minut, żeby nabrać jednolitej konsystencji. Można wykorzystać go też z powodzeniem do innych dań.




Na talerz wykładamy sos, a na nim układamy plasterki kabaczka. posypujemy natką pietruszki lub startym parmezanem.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz