wtorek, 19 maja 2015

Mięsny tort




Yyy... co? Otóż tak właśnie! Jakiś czas temu trafiła mi się impreza, na którą miałem coś przygotować. Wszystkie Panie piekły placki, więc postanowiłem, że nie będę odbiegał od obowiązującego kanonu. Co prawda nie wszystkie miary i wagi pamiętam, ale...
Jak zrobić mięsny tort pytacie? Czytajcie i oglądajcie!


Składniki:
  • Mięso mielone wieprzowo-wołowe (chyba 3-4 kilo)
  • Bekon w plasterkach (kilka paczek)
  • Cebula czerwona (ok 1 kg)
  • Ser plasterkowy (kilka opakowań o smaku goudy, emmentalera lub obu)
  • Przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, czosnek granulowany, przyprawa do mięsa mielonego, cukier, kurkuma, curry
  • Ocet- najlepiej winny
  • Musztarda, keczup pikantny, majonez (najlepiej kielecki)
  • Ziemniaki
  • Mleko (mały kartonik)
Każdy tort zaczyna się od upieczenia biszkoptu. Wrzucamy mięso mielone do michy, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką, czosnkiem, przyprawą do mięsa mielonego i kilkoma porządnymi łyżkami stołowymi musztardy. Wyrabiamy kilka-kilkanaście minut. Przyłóżmy się do tej części- dzięki temu "biszkopt" będzie zwarty i nie będzie się rozpadał mimo swojej wielkości. Przekładamy do okrągłej foremki, dobrze dociskając. Teraz do pieca na około 30 minut w 180 stopniach (sprawdzamy patyczkiem).






 

























Kiedy "biszkopty" są w piekarniku, czas zająć się tym, czym je przełożymy.
Z keczupu i majonezu robimy sos- proporcje 1:1.
Bekon wrzucamy na patelnię i smażymy na złoto-brązowo (czyli tak, jak powinien wyglądać pyszny bekon ;) )

Teraz czas na konfiturę z czerwonej cebuli. Cebulę kroimy w piórka, smażymy na patelni na małym ogniu, dodajemy sól (niewiele), pieprz, cukier i ocet. Jak powinna smakować? Cebulowo, słodko, lekko kwaskowo i pieprznie. Sami będziecie wiedzieć kiedy Wam smakuje ;)


Ok... Mamy wszystko. Prawie. Możemy zacząć składać tort! :)
Wystygnięte mięsne biszkopty przekrawamy wpół i przekładamy:
  • biszkopt
  • sos
  • bekon
  • biszkopt
  • konfitura
  • biszkopt
  • ser plasterkowy
  • bekon
  • ser plasterkowy
  • sos
  • biszkopt
  • sos
  • ser plasterkowy
 


Gotowe!
Teraz "krem"...
Gotujemy ziemniaki, gnieciemy, dodajemy mleko, trochę curry i kurkumy- przyprawy mają dać kolor. Mleka dajemy tyle, żeby puree było smarowalne. Czekamy chwilę, żeby wystygło i kiedy będzie letnie, nakładamy go drewnianą łopatką na tort i wygładzamy... Teraz nasze dzieło jest skończone! :)

Smacznego! :)


2 komentarze:

  1. Ja myślałam że to jakiś tort cytrynowy, dopóki nie został rozkrojony... :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo oryginalny pomysł na tort ! :D Może wpadniesz do mnie i szczerze skomentujesz ostatni post ? :) Pozdrawiam :) http://life-andstylee.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń