czwartek, 5 lipca 2012

Kotlety jajeczne ze szczypiorkiem z serową nutką :)

Z racji tego, że dziś jest naprawdę gorąco, postawiliśmy na (prawie) lekki, bezmięsny obiad- kotlety jajeczne ze szczypiorkiem. Świetna alternatywa dla schabowego i wszelkich innych smażonych, panierowanych mięs.


Składniki:

  • 10 jajek
  • duża cebula
  • pęczek szczypiorku
  • czerstwa bułka
  • niewielki kawałek żółtego sera
  • bułka tarta
  • szklanka mleka
  • sól, pieprz, ewentualnie inne ulubione przyprawy

8 jajek gotujemy na twardo, a bułkę namaczamy w mleku. Drobno pokrojoną cebulę szklimy na patelni i odstawiamy do przestygnięcia. Ugotowane jajka drobno siekamy (im drobniej tym lepiej) lub ścieramy na tarce.





Dodajemy odciśniętą bułkę, którą rwiemy na kawałki, przestudzoną cebulę i starty na drobnych oczkach ser żółty.


Doprawiamy solą, pieprzem i innymi przyprawami. Następnie wyrabiamy masę dodając tartą bułkę do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Odpowiednia, to taka, przy której uformowane kotlety nie będą się rozpadały ;)


Na koniec dodajemy posiekany szczypiorek (tyle, ile mamy ochotę). Jeszcze raz wszystko dokładnie mieszamy.


Teraz zostało jedynie otoczyć je delikatnie w tartej bułce i wrzucić na patelnię. Uwaga! Jeśli bułki tartej będzie za dużo- spali się. Smażymy na średnim ogniu do uzyskania jasnobrązowego koloru.





My zjedliśmy je przepijając schłodzoną maślanką.

Smacznego!







3 komentarze:

  1. na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. super dodalem swiezo zmielonego pieprzu

    OdpowiedzUsuń
  3. Jedliśmy ! Było pyszne ! Dziękuje za przepis oraz czytelna instrukcje !

    OdpowiedzUsuń