piątek, 31 sierpnia 2012

Szybki obiad w wersji light :)

Dzisiejszy dzień jest jednym z tych dni kiedy nie ma się ani czasu, ani chęci na gotowanie czegokolwiek. Dlatego wymyśliliśmy sobie, że zjemy coś szybkiego               i lekkiego, bez konieczności ślęczenia przy garach. Stąd pomysł na dzisiejszą sałatkę, która świetnie sprawdza się w roli obiadu.

Składniki ( na ok. 3 porcje):

  • kilka liści sałaty lodowej
  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • czerwona cebula
  • różowy grejpfrut 
  • mozzarella
  • ziarna słonecznika, dyni lub orzechy włoskie
  • oliwa z oliwek (ok. 3 łyżek do smażenia, 4 łyżki do sosu, 3 do marynaty)
  • sól, pieprz, papryka ostra, czosnek granulowany, zioła prowansalskie
  • łyżka masła
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • łyżka miodu
  • łyżka octu winnego
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka soku z cytryny

Przygotowujemy marynatę: dokładnie mieszamy sos sojowy, miód, oliwę, sól, pieprz, paprykę ostrą i czosnek. Oczyszczone piersi wkładamy do marynaty i wstawiamy na minimum godzinę do lodówki.



 Po tym czasie smażymy piersi na rozgrzanej oliwie z dodatkiem masła. Na talerzu układamy porwane liście sałaty, na niej porozdzielane półplasterki cebuli,a na cebuli pokrojoną w plasterki pierś z kurczaka. Na mięsie układamy kawałki grejpfruta, posypujemy wszystko ziarnami słonecznika i kawałkami mozzarelli. Sałatkę zalewamy sosem ( mieszamy oliwę, ocet, sok z cytryny, posiekane ząbki czosnku i zioła prowansalskie, opcjonalnie szczyptę soli).
To tyle, a powstaje z tego pyszny, sycący i stosunkowo lekki obiad. Sałatkę podaję z grzankami.

Smacznego!


2 komentarze:

  1. Lubię takie niecodzienne połączenia! Sałatkę zrobię dzisiaj na kolację :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sałatka jest obłędna!

    OdpowiedzUsuń