poniedziałek, 6 sierpnia 2012

Zupa krem cebulowy

Ten krem jest genialny na dni kiedy nie mamy czasu albo chęci na długie "stanie przy garach". Robi się ją błyskawicznie i obiecuję, że drugie danie jest zupełnie zbędne- zupa jest bardzo sycąca. Tyle ile przepisów w internecie tyle sposobów na ten krem- przedstawię Wam wg mnie najlepszy. W ramach wstępu to wszystko, przejdźmy do konkretów :)

Składniki:
  • 0,5 kg cebuli
  • litr bulionu ( może być drobiowy, wołowy lub warzywny)
  • oliwa do smażenia
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki koniaku lub białego wina
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy, chilli do smaku
  • śmietana
  • grzanki, groszek ptysiowy lub chleb
  • mąka do przygotowania zasmażki, która zagęści nasz krem
  • garść startego, żółtego sera

Przygotowujemy bulion. Rozgrzewamy patelnię z oliwą i wrzucamy na nią posiekany czosnek oraz pokrojoną w piórka cebulę. Dodajemy posiekane chilli (jeżeli chcemy, żeby zupa była bardziej pikantna dodajemy też pestki).



Dolewamy troszkę wody i dusimy cebulę do zmięknięcia. Gdy cebula jest już prawie miękka dolewamy wybrany alkohol ( nie jest to konieczne, można dusić tylko w wodzie) i dusimy jeszcze parę minut. Następnie przekładamy cebulę do garnka z bulionem i gotujemy ok. 10 minut na małym ogniu.


Doprawiamy solą, pieprzem i pieprzem ziołowym. Następnie miksujemy wszystko blenderem (w razie potrzeby zagęszczamy chlebem, bądź mąką) do uzyskania gładkiego, aksamitnego kremu.


Podajemy go w następujący sposób: na dno talerza wysypujemy starty ser, zalewamy gorącą zupą, ozdabiamy kleksem kwaśnej śmietany i opcjonalnie posiekanym chilli i ziarnami słonecznika. Grzanki z masłem czosnkowym pasują idealnie :)

Smacznego!



21 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie zupy! Tą wypróbuję na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cebulową bardzo lubię, szkoda że mój mąż za nią nie przepada - dlatego gotuję tak rzadko, tylko wtedy gdy nie ma go w domu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ciagle nie mogę się za nią zabrać:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wypróbowałam dzisiaj ten przepis i zupa wyszła przepyszna. Jakbym mogła prosić jeszcze przepis na grzanki byłoby super. Pozdrawiam, Agata

    OdpowiedzUsuń
  5. Do zrobienia grzanek można użyć dowolnego pieczywa- tostowe, ciemne lub zwykły chleb. A masło czosnkowe robimy przez zmieszanie masła z czosnkiem i solą lub warzywkiem- wszystko wg własnego smaku. Można dodać zioła prowansalskie. Smarujemy pieczywo masłem i kładziemy na rozgrzaną, suchą patelnię :) Cieszę się, że zupa smakowała. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. na ile porcji starcza taka ilość składników?

    OdpowiedzUsuń
  7. ...tylko po co ta zasmażka wrrrrrr...

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam.Przed chwilką zrobiłam zupę. Przepyszna. Syn 12 letni się zajadał nią- 3 miseczki zjadł, a na co dzień nie je dużo. Do zupy nie dałam alkoholu. Grzanki zrobiłam takie z tym masełkiem z przepisu,tylko dodałam jeszcze bazylię i oregano, bo innych ziół nie miałam. Jak dla mnie były za miękkie, ale pyszne. To też zrobiłam sam chleb w malutką kosteczkę, bez masła, na suchą patelnię, przyrumieniłam i dały lepszy smaczek zupce. Naprawdę warto ją zrobić. Polecam razem z synem.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  9. ps.I nie dodałam jeszcze, że zrobiłam bez zasmażki.

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo się cieszymy, że smakowało :) zasmażka nie jest konieczna, ale my mieliśmy ochotę akurat na gęstszą wersję kremu :)

    OdpowiedzUsuń
  11. A jeżeli chodzi o bulion, to jak go zrobić? Rozpuścić we wrzątku kostkę rosołową czy zagotować we wrzątku włoszczyznę?

    OdpowiedzUsuń
  12. Jeżeli lubicie bulion z kostki to może być- spora oszczędność czasu ;) ja zwykle robię bulion z udka z kurczaka, wołowiny albo indyka (co akurat mam) i włoszczyzny :) Smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Właśnie zjadłam zupę cebulową zrobioną według Twojego przepisu - PYCHOTKA! Wszystkim smakowało :)Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo się cieszymy i dziękujemy za budujący komentarz :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Zupa wyszła przepyszna, niestety było jej za mało. Mam nakaz od rodziny, by następnym razem zrobić podwójną porcję :) Dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  16. właśnie znalazłam pomysł na zupę krem na niedzielny obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  17. polecam doprawić białym pieprzem. idealnie pasuje i nadaje ciekawy smak! :)

    OdpowiedzUsuń
  18. W wielu przepisach widziałam ziemniaka jako zagęstnik. Może tutaj też by się sprawdził?

    OdpowiedzUsuń
  19. no właśnie krem a nie pływajace cebulowe pióra ;)

    OdpowiedzUsuń