niedziela, 3 marca 2013

Makaron z krewetkami

To danie jest efektem niedzielnego "mam na coś ochotę" i nie wiem czy więcej przyjemności sprawiło nam przygotowanie czy zjedzenie tego makaronu. Tym razem gotowałam z Kasią, z którą jedzenie sprawia wyjątkową frajdę ( żadnych ograniczeń i żadnych wyrzutów sumienia :)). Przygotowanie zajmuje 15 minut, a dawno nie jadłam czegoś tak pysznego, więc serdecznie Wam polecam ten przepis (patelnia została wyczyszczona kromką chleba:)). Do dzieła! 

Składniki (dla 2 osób):

  • 100 g makaronu tagliatelle ( my użyłyśmy makaronu szpinakowego)
  • 20 dag dużych krewetek (u nas świeże, gotowane)
  • 1/2 sporej papryczki chilli
  • 100 ml białego półwytrawnego wina (krewetki mają w nim delikatnie pływać)
  • 3 ząbki czosnku
  • 50g masła i łyżeczka oliwy z oliwy
  • garść świeżej bazylii
  • sól i pieprz
  • 1/2 limonki


Makaron gotujemy al dente. Na rozgrzanym maśle z dodatkiem oliwy smażymy posiekany czosnek i chilli. Dodajemy obrane krewetki i smażymy po 3 minuty z każdej strony, po czym dodajemy wino. Gdy alkohol odparuje, dodajemy makaron i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Makaron podajemy z posiekaną bazylią i skrapiamy sokiem z limonki. 

Smacznego!

Ponieważ to kobiety przygotowały to danie i kobiety były zachwycone efektem dołączamy do akcji "Kulinarny dzień kobiet" .



Kulinarny Dzień Kobiet

3 komentarze:

  1. uwielbiam krewetki i jestem typowym makaroniarzem :D Danie wprost idealne dla mojego podniebienia!

    OdpowiedzUsuń
  2. cieszę się,że nareszcie w mojej akcji wytrawne danie i to jakie pyszne, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. cudne!:) smakowicie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń