niedziela, 23 czerwca 2013

Papryka faszerowana kuskusem, kurczakiem i pomidorami

Czasu mamy ostatnio niewiele, żeby postać chwilę "przy garach", więc jemy szybko i byle co. Ale powoli kończy się u nas gorący okres i niedługo wrócimy i do kuchni i na bloga. Dzisiaj mamy dla Was przepis na dosyć szybkie w przygotowaniu papryki, danie idealne na obiad lub kolację w upalny dzień.



Składniki (dla 2 osób):
  • 2 spore papryki czerwone
  • filiżanka kuskusu
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 duży pomidor
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 1 mozzarella 
  • świeże zioła: tymianek, bazylia i natka pietruszki
  • oliwa do smażenia
  • sól, pieprz, curry, czosnek granulowany

Na rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekaną cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Czekamy aż się zeszklą. Pierś kroimy w niewielką kostkę, przyprawiamy curry, czosnkiem i pieprzem i dodajemy do cebuli z czosnkiem. Przesmażamy chwilę i dodajemy pokrojonego w kosteczkę pomidora. Kuskusa przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu i przekładamy na patelnię do reszty składników. Dodajemy świeże zioła i porwaną na małe kawałki mozzarellę, wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Z papryki odcinamy górę z ogonkiem i usuwamy gniazdo nasienne, a następnie nadziewamy farszem. Na wierzchu układamy kawałki sera. Nadziane papryki umieszczamy w naczyniu do zapiekania i podlewamy na ok. 1cm wodą. Pieczemy w 200 stopniach przez około 40 minut.

Smacznego!





 

1 komentarz: